Večeras sam zasjeo prebirati po priboru, šta drugo pored stege, i odradim bez čvora spoj konusnog najlonskog leadera sa špagom.
Stvar radi kod špaga sa upredenom jezgrom, da se jednom riješim one omče, zapinjanja po kanalicama i nezgrapne sakalamerije.
Uzeo sam iglu (obična šivaća) centimetar prije završetka špage uveo sam je u sredinu kao u "venu" i provukao do kraja špage da izađe na otvor (hoće snage pa sam povremeno koristio kliješta kako bih gurao iglu), prije nego je ušica igle ušla u špagu kroz nju sam provukao tanji kraj leadera i onda je izvukao do kraja a početak leadera prošao kroz jezgro špage. Onda sam cijeli leader izvukao do kraja a sam kraj sam upaljačem napravio kuglicu koja je ušla u jezgro. Ipak, nisam mogao ostaviti tako pa sam stavio preko napunjenog dijela komadić mrežice sa starog konektora i preko toga bužir što je dodatno ojačalo spoj obzirom da je starija špaga pa iz predostrožnosti da ne bi puklo, kod novijih ne treba. Elem u novinama sam vidio da se umjesto kuglice može završetak leadera malo izbrusiti šmirglom da dobije efekt tiple i nanese malo sekundarnog ljepila a onda na brzinu uvuče u špagu. Mada moglo bi doći do zajebancije ako na vodi oštetim leader je izmjena nije brzinska, ali sam mu dugotrajnosti osigurao Climax-ovim tipet rings na kraju