Cika kure to je to kao sto rece teren iz snova. Vecina voda na kojim lovim su bas tog tipa dna "puding-asta muljina". Trebalo mi je vremena da provalim kakvu prezentaiju mamca da koristim kako bi izbjegao ukopavanje istog u mulj. Nije da je saran nemoze naci ni u mulju ali nekako imam vece samopouzdanje kad je sve kako sam zamislio u glavi.
Kao 1 moras da izmjeris cirka dubljinu muljine na mjestu gdje mislis postaviti zasjedu (hraniliste)..To ces uraditi tako sto uzmes bijeli konac (dovoljno jak da nepukne pri zabacaju sa tezinom olova sa kojom namjeravas loviti). Zabacis na mjesto i izmjeris koliko je konca bilo u mulju (vidi se taj dio je tamniji

).. E onda ti ostaje da izaberes jedan od dva sistema (obadva su samoubadanje #bolt rig#)..
Za prvi nemam sliku ali standardno in line olovo i duzina predvaza za bar 10 cm duza od dubine mulja na hranilistu.I onda lagano stavis takozvani smoki na udicu a mamac je ionako na dlaci (pva spuzvicu-koja se istopi u vodi nakon kraceg vremena i lagano spusti tvoj mamac na povrsinu mulja Ja sam koristio Solar-ov smoki i ok je.
Ja sam otisao malo dalje pa sam napravio jedan sistem koji idealno funkcionise na divljim vodama ( na komercijali ga nisam probao jer nelovim na takvim vodama ali pretpostavljam da bi umjesto upredenice koju ja stavljam bolje "legao" stiff rig od fluorokarbonskog monofila (0.35-0.40 kako bi smanjio ispljuvavanje mamca koje se cesto desava kod riba koje su provalile foru kao na kom. vodama)
Ovaj fazon sam koristio i u lomu (granje stijene itd) samo sto predvez sa olovom vezem sa monofilom manje nosivosti (ako je glavni 0.30 onda vezem 0.22-0.25 i sto povise cjevi protiv zapetljavanja napravim sistem sa propusnim plovkom kako bi odigao glavnu strunu sto vise od prepreka.........Al to je vec druga tema pa da nedavim o tome.
Evo ti slika dole , ako ima kakvih podpitanja javi.
Bistro i nadam se da sam ti bar malo pomogao..