Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Mostarski ribolovci protiv izlovljavanja ribe

stari_most_09_09U tijeku je vrijeme lovostaja i ribolovci Mostara čine sve napore kako bi zaštitili riblji fond rijeke Neretve od krivolovaca. Prema riječima Josipa Praljka, predsjednika Povjerenstva za zaštitu i unaprjeđenje ribljeg fonda, veliki je problem što svi oni koji love ribu pa je potom prodaju, ne znaju podrijetlo ulovljene ribe.
– Svima u ovom gradu, a najviše članovima društva, poznate su grupe ljudi koji izlovljavaju ribu iz Neretve. Ono što je najvažnije je to da su s tim upoznati i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova ove županije, od kojih nam je obećana pomoć u borbi protiv krivolovaca’, kazao je Praljak te dodao kako će se uložiti maksimalni napori da se napokon zaustave oni koji se bave izlovljavanjem ribe, a posebno mekousne pastrve čije podrijetlo, prema rezultatima genetskih analiza, seže u ledeno doba, odnosno prije 2,5 milijuna godina.
Prema njegovim riječima, ukoliko svi uloženi napori ne donesu rezultate, polovinom ovog mjeseca planira se organiziranje prosvjeda na rijeci Neretvi. Praljak kaže kako će prosvjed biti

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

očajnički potez ribolovaca u zaštititi osiromašenog ribljeg fonda Neretve.
– Ono što je također velik problem je nepostojanje dovoljnog broja kolektora za pročišćavanje otpadnih voda. Jedini kolektor koji postoji napravljen je u Aluminijskom kombinatu, iz kojeg, moram istaknuti, imamo najviše razumijevanja i pomoći u svakoj našoj akciji”, kazao je Praljak.
U Društvu sportskih ribolovaca Neretva planiraju još mnoge aktivnosti za očuvanje rijeke Neretve.
– Uskoro ćemo početi s čišćenjem staza uz rijeku, zatim čišćenjem same rijeke od otpada, a pokušat ćemo realizirati zamisao zapošljavanja jednog čovjeka koji će, pored šumara, evidentirati sva zapažanja, što će nam biti od velike koristi i kao dokaz kod podnošenja prijava protiv krivolovaca”, objasnio je Praljak.
Također, u planu su aktivnosti oko pravljenja ribarskih staza i ribarskih kućica gdje će se ribari, uz ribolov, moći i odmoriti. – Najvažnije nam je da dobijemo podršku od općinskih, ali i gradskih vlasti jer bez njihove podrške ne možemo očekivati nikakve rezultate”, istaknuo je na kraju Praljak.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.