Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Чувари ријека и животне средине

izvor_mokranjske_miljacke_11_09“Главни загађивачи на територији општине Пале су приватне пилане, које сав свој непотребни материјал бацају у ријеке (дрвни и метални отпад). Ми смо прошле године урадили фото-документацију свих загађивача поред корита ријеке Мокрањске Миљацке и доставили је и Општини Пале”, каже секретар Спортског риболовачког удружења “Бистрица”.
Отварање сезоне риболова на нашим водама почиње 1. марта, када се законски укида забрана лова на поточну пастрмку. Међутим, с обзиром да су ове године временски услови били веома неповољни за било какве активности, у Спортско-риболовном удружењу “Бистрица” са Пала одступили су од уобичајеног правила и пролонгирали отворење сезоне риболова.
“Званично отворење сезоне, које се финансира и организује на нивоу Удружења ‘Бистрица’, у склопу којег је је и такмичење у лову рибе на пловак, биће крајем априла”, рекао је за Паљанске новине Деан Клачар, секретар Спортско-риболовног удружења “Бистрица” и додао:
“Ми смо недавно одржали Скупштину Удружења риболоваца, на којој смо усвојили Извјештај о раду за прошлу годину, као и План рада за 2005. У наредном периоду имамо у плану да испоштујемо и изаберемо један

такозвани еколошки дан. То нам је обавеза од Савеза удружења риболоваца Републике Српске, а о томе смо разговарали и са начелником општине Пале господином Слободаном Савићем. Дакле, Извршни одбор Удружења ‘Бистрица’ изабраће један дан и датум за обиљежавање еколошког дана, и тада ћемо извршити чишћење ријеке, највјероватније Мокрањске Миљацке. У помоћ ћемо звати и једну јединицу Комуналног предузећа са Пала. Напоменуо бих да ћемо датум одржавања еколошког дана објавити и у средствима јавног информисања. Такође, имамо у плану да у тој акцији чишћења ријеке, а у договору са директором Основне школе ‘Пале’ господином Радославом Кујунџићем, позовемо барем два одјељења ученика најстаријих разреда. На тај начин планирамо да едукујемо млађе генерације како треба чувати и штитити животну средину од разних загађивача.”
Уговором о газдовању водама са Министарством водопривреде, пољопривреде и шумарства Републике Српске, Удружење “Бистрица” добило је задатак да, између осталог, врши чување и заштиту ријечних токова од загађивача, затим да одржава ријечне токове и штити рибљи фонд на подручју општине Пале .
“Главни загађивачи на територији општине Пале су приватне пилане, које сав непотребни материјал бацају у ријеке (дрвни и метални отпад). На примјер, жељезне пиле су врло опасне за живе организме у ријеци, као и за риболовце, који могу да се повриједе газећи кроз воду. Ми смо прошле године урадили фото-документацију свих загађивача поред корита ријеке Мокрањске Миљацке и доставили је и Општини Пале”, рекао је Клачар.
Након еколошког дана и низа акција чишћења корита ријека током године, крајем септембра, у зависности од временских услова, чланови Удружења “Бистрица” врше акцију порибљавања наших ријека млађи поточне пастрмке.
“Тим планом обухваћени су горњи дио тока ријеке Праче, ријека Бистрица и Мокрањска Миљацка. Ми сваке јесени вршимо акцију порибљавања из разлога што, законски, ловостај почиње првог октобра и риболовци не смију пецати ту врсту рибе. Млађ мора да се адаптира на нову животну средину, температуру воде и њену рН вриједност. Она је тада величине десетак центиметара, а, према неком природном току раста, поточна пастрмка тек у трећој години живота достиже ловну мјеру која је дозвољена и износи око 25 центиметара.
Уколико уловљена пастрмка има мање од тих 25 цм, одмах се мора вратити у ријеку. Ако, рецимо, ове године порибимо млађ поточне пастрмке, тек ћемо је 2007. године моћи ловити”, каже секретар Удружења “Бистрица”.
Свакодневицу Спортско-риболовног удружења “Бистрица” чине, свакако, и финансијски проблеми. Предсједник Удружења г. Радомир Николић разговарао је о финансијама и са начелником општине Пале г. Слободаном Савићем, тако да ће Удружење крајем године конкурисати да уђе у Буџет Општине, како би одатле обезбјеђивало дио средстава. Деан Клачар каже:
“Наишли смо на велико разумијевање начелника, који нам је обећао помоћи у овогодишњој акцији порибљавања. Самим тим, имаћемо много боље услове за рад и веће могућности у извршавању других планираних послова. Прошле године смо, на уштрб рибочуварске службе – коју нисмо могли да формирамо јер нам опада и бројчано стање чланова – купили млађ поточне пастрмке и порибили воде. Ове године покушаћемо реализовати и једно и друго – да купимо млађ и организујемо рибочуварску службу, барем у ловним мјесецима.”
Кад већ говоримо о члановима Удружења, забрињавајућа је чињеница да се њихов број сваке године смањује. Тај проблем посебно је изражен у секцији Подграб, гдје су прошле године купљене свега три дозволе за риболов. Удружење ће, путем својих активности, радити на примању и едукацији нових чланова и апеловаће на старе чланове да изврше обнову чланства.
Савез риболоваца Републике Српске одредио је висину чланарине:
– спортски риболовци старији од 14 година (сениори и омладинци) плаћају члански допринос (јединствену чланарину) 40 КМ;
– спортски риболовци до 14 година (пионири и пионирке), омладинке и сениорке плаћају члански допринос 20 КМ;
– ратни војни инвалиди од прве до четврте групе и пензионери са 65 година старости плаћају само чланарину која припада Спортско-риболовном савезу Републике Српске, и то осам, односно четири КМ.
Што се тиче такмичарских активности, чланови Удружења “Бистрица” имају намјеру да пошаљу екипу такмичара на Првенство Републике Српске у флајфишингу, односно у лов салмонидних врста махачем, те на ријеку Сутјеску у лов на поточну пастрмку.
Ми им само можемо пожељети – БИСТРО!

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.