EkologijaNajnovije vijesti

Završeno ispitivanje uzorka vode iz rijeke Stublaja

Pomor ribe izazvalo vještačko đubrivo
– “Pomor oko četiri tone ribe, koji se nedavno desio u rijeci Stublaja na Bardači kod Srpca, najvjerovatnije je uzrokovalo vještačko đubrivo koje je bačeno u vodu” – Miodrag Balaban, direktor Insituta za zaštitu zdravlja RS, saopštavajući rezultate ispitivanja uzoraka vode iz rijeke Stublaja, kazao je da je riba uginula zbog prisustva fosfora, natrijuma i kalijuma, koje je sastavni dio vještačkog đubriva.
Do istih zajključaka došli su i stručnjaci iz Vojno-medicinske akademije u Beogradu.
“Materije koje smo našli u uzorcima vode ukazuju na mogućnost da je u vodu bačeno vještačko đubrivo. U prilog tome ide i činjenica da je u blizini vode pronađena i prazna vreća, u kojoj je bilo đubrivo”, rekao je Balaban i dodao da u vodi nisu pronađene toksikološke materije, kao što su cijanid i metal.
U rijeci Stublaja početkom avgusta iznenada je uginulo oko četiri tone ribe. Među uginulom ribom najviše je bilo

tolstolobika, šarana, smuđa, štuke, soma…
Da je pričinjena ogromna šteta, kažu ekolozi i ribolovci, govori podatak da su pojedini primjerci dosezali i do 40 kilograma težine. Balaban objašnjava da je jedna vreća vještačkog đubriva dovoljna za pomor ove količine ribe, ali i da su uzorci vode uzeti prekasno.
“Kiša je pljuštala neprestano dva dana i razblažila indikatore trovanja. Količine tih materija su bile različite na ulasku u jezero i u njegovom centru”, rekao je Balaban navodeći da će dobijene rezultate odmah proslijediti Sanitarnoj inspekciji. Analizom je utvrđeno i da je hemijski i fizički sastav vode u Stublaji loš i da u takvoj vodi ne bi trebalo da se uzgajaju pomenute vrste ribe.
U Udruženju ribolovaca “Stublaja” juče nisu željeli da komentarišu rezultate analize, poručujući da će se tim povodom oglasiti nakon današnje sjednice Upravnog odbora. U Institutu smatraju da je prikupljeno dovoljno dokaza da se pokrene istraga o uzrocima nezapamćenog pomora ribe na ovom području.
S. GOJKOVIĆ (nezavisne.com)

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

One thought on “Završeno ispitivanje uzorka vode iz rijeke Stublaja

  • Pomor ribe izazvalo vještačko đubrivo.
    Pročitah naslov a do dana današnjeg nema objavljenih imena krivaca.Gospodo riba od glave smrdi.Pogledajte kad je osnovano srd Stublaja ko je bio predsjednik skupštine a ko društva.Do današnjeg dana iste face i isti kriminalci.Skupština nije održana pet godina, sve je lažirano.Ostale podatke sami tražite.
    Bistro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.