Završeno ispitivanje uzorka vode iz rijeke Stublaja

Pomor ribe izazvalo vještačko đubrivo
– “Pomor oko četiri tone ribe, koji se nedavno desio u rijeci Stublaja na Bardači kod Srpca, najvjerovatnije je uzrokovalo vještačko đubrivo koje je bačeno u vodu” – Miodrag Balaban, direktor Insituta za zaštitu zdravlja RS, saopštavajući rezultate ispitivanja uzoraka vode iz rijeke Stublaja, kazao je da je riba uginula zbog prisustva fosfora, natrijuma i kalijuma, koje je sastavni dio vještačkog đubriva.
Do istih zajključaka došli su i stručnjaci iz Vojno-medicinske akademije u Beogradu.
“Materije koje smo našli u uzorcima vode ukazuju na mogućnost da je u vodu bačeno vještačko đubrivo. U prilog tome ide i činjenica da je u blizini vode pronađena i prazna vreća, u kojoj je bilo đubrivo”, rekao je Balaban i dodao da u vodi nisu pronađene toksikološke materije, kao što su cijanid i metal.
U rijeci Stublaja početkom avgusta iznenada je uginulo oko četiri tone ribe. Među uginulom ribom najviše je bilo

tolstolobika, šarana, smuđa, štuke, soma…
Da je pričinjena ogromna šteta, kažu ekolozi i ribolovci, govori podatak da su pojedini primjerci dosezali i do 40 kilograma težine. Balaban objašnjava da je jedna vreća vještačkog đubriva dovoljna za pomor ove količine ribe, ali i da su uzorci vode uzeti prekasno.
“Kiša je pljuštala neprestano dva dana i razblažila indikatore trovanja. Količine tih materija su bile različite na ulasku u jezero i u njegovom centru”, rekao je Balaban navodeći da će dobijene rezultate odmah proslijediti Sanitarnoj inspekciji. Analizom je utvrđeno i da je hemijski i fizički sastav vode u Stublaji loš i da u takvoj vodi ne bi trebalo da se uzgajaju pomenute vrste ribe.
U Udruženju ribolovaca “Stublaja” juče nisu željeli da komentarišu rezultate analize, poručujući da će se tim povodom oglasiti nakon današnje sjednice Upravnog odbora. U Institutu smatraju da je prikupljeno dovoljno dokaza da se pokrene istraga o uzrocima nezapamćenog pomora ribe na ovom području.
S. GOJKOVIĆ (nezavisne.com)

Pročitajte i:   Satnica Otvorenog prvenstva SRS BiH u mušičarenju za juniore (U-18)

One thought on “Završeno ispitivanje uzorka vode iz rijeke Stublaja

  • 21. Augusta 2011. at 15:12
    Permalink

    Pomor ribe izazvalo vještačko đubrivo.
    Pročitah naslov a do dana današnjeg nema objavljenih imena krivaca.Gospodo riba od glave smrdi.Pogledajte kad je osnovano srd Stublaja ko je bio predsjednik skupštine a ko društva.Do današnjeg dana iste face i isti kriminalci.Skupština nije održana pet godina, sve je lažirano.Ostale podatke sami tražite.
    Bistro

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.