Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiReportaže

U Kaloševiću kod Tešnja

Niče novo jezero i sportski centar
TEŠANJ – Jezero pored rijeke Usore u blizini Kaloševića koje se nalazi na putu Doboj – Teslić već odavno je dobilo oblik. Počeli su ga graditi sportski ribolovci Ribolovnog društva Blinker u Kaloševiću, mještani ovog naselja, te mnogobrojni ljubitelji prirode ovoga kraja.
Rezultati su, naime, impozantni, tvrde tešanjski ekolozi, jer ne treba zaboraviti da su se na mjestu gdje je sada lijepo uređeno jezero nalazile ogromne naslage smeća i otpada. Nakon formiranja ovog udruženja 2001. ovdašnji ribolovci pokrenuli su široku akciju čiščenja obala rijeke Usore u dužini od tri kilometra. Na opće iznenađenje i  zadovoljstvo na prvim radnim akcijama učestvovao je veliki broj građana ovoga kraja, a posebno mladih koji su željeli
ličnim učešćem da pomognu akcije kaloševačkih ribara.
Jezero čini okolinu lijepom

Nema sumnje da je pokretač svih ovih akcija Edin Brković, predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Blinker veoma zadovoljan postignutim rezultatima. On gotovo sve slobodno vrijeme sa ostalim aktivistma provodi na ovom jezeru. Rezultati su i te kako vidljivi. Deponije smeća su već odavno prošlost, a za to treba zahvaliti i savjesnim građanima ovog kraja, koji se pridržavaju uputa o deponovanju smeća kome nema mjesta na obalama rijeke Usore, ali i novonastalom jezeru.
“Da, jezero je dobilo svoje konture. Koliko dopuštaju vremenske prilike čistimo njegove obale i korito. Ono se proteže na 35 dunuma zemljišta, dugačko je 361, a široko 140 metara. To je dovoljno da naše novonastalo jezero primi i prve kupače. Zahvaljujući pomoći ribarskih drušatava pustili smo jato mladih šarana, te ostalih slatkovodnih riba. Želja nam je da u dogledno vrijeme na njemu počnemo primati sportske ribolovce, za šta postoje svi preduvjeti. Prilikom gradnje jezera smo na njegovim i  obalama rijeke Usore, kao i ribnjaka, dobrovoljnim akcijama zasadili više od 3.500 sadnica”, kaže nam Brković.
Planovi mještana Kaloševića i Mrkotića su da upravo na ovom mjestu  izgrade sportsko-rekreativni centar, koji će moći da primi sve zaljubljenike prirode, ekologe i sportiste, koji bi provodili slobodno vrijeme na ovom atraktivnom mjestu.
Planirano uređenje
“Plaže su pripremljene i nalaze se u dosta urednom stanju. Sasvim je sigurno da nema mnogo atraktivnih mjesta na području tešanjske općine gdje je priroda tako izdašna kao na našem području. Zbog toga smo samo u ovoj godini zasadili 700 zimzelenih sadnica. U potpunosti smo završili i igralište za odbojku na pijesku i ono je ove godine služilo svojoj namjeni. Uradili smo i valjne drenaže na dnu jezera kako bi se kupači osjećali u potpunosti bezbjedni, a što me posebno raduje upravo ovih dana radimo na uređenju ribarskih staza, te ogromnom parkingu i mislim da ćemo sve ove poslove privesti kraju do kraja ovog mjeseca”, kaže Brković.
Piše: Mirudin ALDOBAŠIĆ

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.