EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Rijeka Špreča treba život!

pomor_ribe_spreca_11_12_2006Blokadom saobraćaja u trajanju od 15 minuta, danas je Udruženje ribara „Bosna“ iz Doboja, održalo protest u znak opomene da se počinioci ovog strašnog djela (pomora ribe u rijesi Spreči) pronađu što prije.Uz gradski orkestar iz Doboja koji je na mostu na rijeci Spreči, svirao posmrtni marš, bačeni su u vodu i vijenci u znak stradanja, tj. velikog pomora ribe, koji se desio 04.11.2005. godine.
Uz brojno prisustvo medija, na mostu su se mogli pročitati transparenti sa sljedećim natpisima:
KO NAM UBI RIJEKU SPREČU, TUŽILAŠTVO SPAVA, EVROPA VAS GLEDA, UGRADITE FILTERE, ODGOVORNE NA SUD, ŠTA VAM JE SPREČA SKRIVILA, KO JE KRIV ZA TROVANJE, RIJEKE SU NAŠE SESTRE!
Potom je predsjednik udruženja ribara „Bosna“ iz Doboja, gdin. Boriša Ilić rekao:“Ovim smo najbolje iskazali svoju

tugu, svoj protest i svoja očekivanja. Ja Vam se zahvaljujem na prisustvu i trebamo svi raditi na tome, da ova rijeka koja je imala svojih teških trenutaka u prošlosti, opet postane živa. Hvala Vam“
Ovo je još jedna od mnogobrojnih ekoloških katastrofa koje su, nažalost, postale sve učestalije na području Bosne i Hercegovine. Dana 04.11.2005. godine dobojski ribari su izvijestili javnost o masovnom pomoru ribe u rijeci Spreči koja se kod Doboja uliva u rijeku Bosnu. Ne može se riječima opisati slika gdje stotine kilograma ribe beživotno leži na dnu ove rijeke a posledice trovanja će se odraziti tek kada počne proces raspadanja koji prijeti trovanju ribe u rijeci Bosni. Takođe veliku opasnost predstavlja i potencijalno zagađenje izvorišta vode za piće za opštinu Doboj koja broji preko 80.000 stanovnika.Sudeći po dosadašjim navodima ribara postoji osnovana sumnja da je „trovač“ sa područja tuzlanskog kantona. Pokrenuta je istraga protiv, za sada nepoznatog, počinica.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.