Mostar – Neophodni ribočuvari za Neretvu

Neretva_Mostar_11_09Iako je u posljednjih osam godina sredstvima Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB u Neretvu pušteno oko 3,5 milijuna komada ribe, stanje danas nije onakvim kakvo se očekuje. Naime, prema riječima Vjekoslava Arapovića, predsjednika Udruge sportskih ribolovaca Neretva Mostar, najveći “neprijatelji” u pokušaju da se riblji fond Neretve podigne na zavidnu razinu su krivolovci koji ne biraju ni vrijeme ni sredstvo da opustoše Neretvu.
Članovi Udruge sportskih ribolovaca traže od nadležnih institucija financijsku pomoć kojom bi se mogli platiti ribočuvari s čim bi se uporan i predan rad članova ove udruge napokon isplatio.
Arapović podsjeća da je na samom početku ove godine u Neretvu je pušteno oko

80 posto od ukupno planiranog broja komada ribe za ovu godinu, što je brojka od oko 150.000.
“Jedan dio za ovu godinu smo već odradili, dok će preostale ribe, oko 35.000 komada, biti puštene u Neretvu tijekom sljedećeg tjedna, s čim ćemo završiti planirano poribljavanje za ovu godinu”, rekao je Arapović u razgovoru za Dnevni list.
Govoreći o prošloj godini, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Neretva kaže da je Neretva poribljena s oko 40.000 komada ribe, s tim da se poribljavanje, osim grada, vršilo i na lokacijama nizvodno južno od Mostara.
Već posljednje tri godine ova udruga se susreće s istim problemom. Naime, veliku poteškoću u kvalitetnom obavljanju njihova posla predstavlja vrsta ribe, odnosno nedostatak mekousne pastrve, jer je još nitko nije proizveo.
“Od Zavoda za ribarstvo tražili smo da nam se očituju o zamjeni za tu ribu. Odgovor koji smo dobili je potočna pastrva, tako da njom poribljavamo Neretvu. O ovoj zamjeni obaviještena je i Elektroprivreda HZ HB, čijim se sredstvima ovo poribljavanje i vrši i koja je također dužna u vidu obeštećenja ribljeg fonda zbog izgradnje hidrocentrala na Neretvi”, istaknuo je Arapović.
Z.Skoko

Pročitajte i:   UŠUTKIVANJE GRAĐANSKIH AKTIVISTA: Kompanija Adriatic Metals tužila Hajriju Čobo iz Kaknja zbog upozoravanja na štetne posljedice eksploatacije ruda u Varešu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.