Zlatnom ribicom do zlatnog odličja

BIHAĆ – Na nedavno održanom turističkom sajmu lova i ribolova, priređenom u talijanskom gradu Toscani, a čiji je pokrovitelj Svjetska trgovinska organizacija, Bišćanin Denijal Selimović osvojio je prvo mjesto u izradi umjetnih mušica za ribolov na mirnim vodama.

Međutim, unatoč spoznaji da se radi o vrlo važnom priznanju za još uspješniji rad, Selimović nije bio u mogućnosti osigurati si novčana sredstva za odlazak za svečanost dodjele zlatnog odličja u Italiju.

“Na moju veliku žalost, iako sam više od same nagrade želio otputovati u Toscanu i susresti se s mnogim prijateljima iz cijelog svijeta, a ujedno upoznati i članove stručnog ocjenjivačkog suda koji su inzistirali na mom dolasku, zbog nedostatka financijskih sredstava nisam otputovao. Nisam nazočio svečanosti dodjele nagrada jer je to za mene jako preskupo, a pokrovitelja za odlazak nisam imao”, kazao je Selimović dodavši da, iako je sajam održan krajem prošle godine, tek je ovih dana poštanska pošiljka s nagradom stigla na njegovu kućnu adresu. Međutim, ono što je još zanimljivije, nagrada je neko vrijeme “lutala” Europom.

Pročitajte i:   Važno upozorenje: Hutovom blatu i dalje prijete presušivanje, zarastanje i požari

Napomenimo da je natjecanje održano u šest kategorija, a Selimović je poslao četiri umjetne mušice.

“Pobijedio sam imitacijom autohtone zlatne ribice iz rijeke Une u kategoriji ‘mirne vode’, i to ispred iznimno jakih konkurenata iz Italije i Sjedinjenih Američkih Država, potom Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Moji mamci bili su posebno zapaženi budući da sam osvojio dva osma i jedno deveto mjesto”, naglasio je ovaj uspješni Bišćanin ističući da je s mamcem koji je nosio naziv “Unska zlatna ribica”, u petoj kategoriji osvojio prvo mjesto i zasluženo zlatno odličje.

Inače, Denijal Selimović je predsjednik sekcije Fly-fishing Ribolovnog saveza BiH i istaknuti član Udruge ribara Una iz Bihaća.

Izradom umjetnih mušica bavi se već gotovo trideset godina, a spomenuto priznanje mu nije i prvo, a naravno neće biti ni posljednje. Nagrađivan je čak nekoliko puta za izradu umjetnih mušica u susjednoj Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, Sloveniji, skandinavskim zemljama te u Velikoj Britaniji. Rijeka Una, biser zapadnog dijela Bosne i Hercegovine, bogata je ribom i ujedno vrlo ugodna za vožnju kajacima i kanuima te za kupanje, a stoga nije ni čudo da je nagrada za prvo osvojeno mjesto, vezano uz ribolov, pripalo čovjeku koji je posao učio na ovom bh. smaragdu.

Pročitajte i:   Drama na Skadarskom jezeru: Krivolovci napali čuvare, jednog uboli, napadačima pomogao monah

R. Karat – Dnevni list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.