“Blinker U Trendu” NTV Hayat – Neretva (Gabela)

Lov svala
Po Britanici, najpoznatijoj enciklopediji, u opisu ove ljepotice stoji: “U gornjem dijelu svog toka prolazi kroz kanjone i nenastanjeno područje.U tom dijelu, voda je pitka i spada u najčistije vode na svijetu”.
Još jedna od njenih specifičnosti je i smaragdno zelena boja.Neretva.
Ekipa je krenula u donji dio toka ove rijeke, gdje je šira, mirnija i poprima oblike ravničarske rijeke.Zaustavili su se na ušću rijeke Bune, tu igru prirode, kanale koje je kroz stijene probila snaga vode, čovjek ne može a da ne pogleda, i svaki put je pogled na tu ljepotu očaravajući.
Izvor rijeke Bune je, kažu, jedan od najvećih izvora u Evropi, neko je izračunao da svake sekunde iz njega izadje
43000 litara vode, koja se nakon 7 kilometara toka, ulijava u Neretvu u mjestu Buna. Samo ušće je niz kanala, slapova i kaskada.

Sljedeća stanica je bila Gabela, mjesto u blizini granice sa Republikom Hrvatskom. Ekipa je odabrala mjesto gdje je dubina oko 4 metra i gdje bi trebalo biti svala i podusta. Nakon kraćeg vremena, prvi trzaj i riba, lijep sval. Ibro je bio taj sretnik a kao mamac je koristio hljeb.

Pročitajte i:   Radovi na 'Gornjim horizontima' se privode kraju (FOTO)

Nakon što je kiša počela jače padati, ekipa se premjestila i smjestila kod nekolicine drugih ribara.Po riječima Ade Mujačića, čestog posjetioca ovih predjela, zimi sval i podust odaberu ovaj dio toka Neretve kao zimovnik, a zbog toplije i mirnije vode.Preduslov za dobar ulov je bacanje primame koja je obično raskvašeni hljeb, ali se u primamu mora dodati i kamena da ista brže potone i da zadrži ribu na jednom mjestu.Često se zna desiti da se na hljeb, pogotovo zimi, “zaleti” i koja pastrmka, “zubata”, kako je zovu domaći ribari. I desilo se, jedna se “zaletila”, i opet je Ibro bio taj sretnik.

Sval je lijepo radio, skoro svaki zabačaj je bio i riba. Pred kraj dana su počeli uzimati i veći komadi, tako da se ulov mjerio kilogramima a ne komadima. Iako bi neupućeni posmatrač i gledalac rekao da je bilo ružno vrijeme, ovakvo vrijeme, sa slabom kišom, po riječima ribolovaca sa Neretve, je idealno za lov svala. To se i ovaj put pokazalo.

B I S T R O ! ! !


Pročitajte i:   Obavještenje o odgađanju 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.