Najnovije vijestiReportažeUlovi

“Blinker u Trendu” NTV Hayat – rijeka Ribnik

Po pozivu Nazifa Fetahovića – Suzija, ekipa je otišla na rijeku Ribnik, na otvaranje ribolovne sezone.
Rijeka Ribnik se nalazi nedaleko od Ključa, i sama rijeka a i predio oko nje su izuzetne ljepote.Bosna i Hercegovina ima šta pokazati i ponuditi eventualnim turistima,u ovom slučaju – ribolovcima. Ljubitelji ribolova mahaćem su se okupili na ovoj ljepotici, pokušavajući prevariti neke od salmonidnih vrsta kojim je ova rijeka jako bogata. Pošlogodišnji pobjednik takmičenja održanog na ovoj vodi je bio ponovo tu, ekipe ribara su dolazile iz Sanskog Mosta, Bihaća, susjednih republika, iskupilo se mnogo ribolovaca sa svih strana. Stari prijatelji i braća po strasti.
Aco Jovanović, dugogodišnji saradnik

mnogih ribolovnih listova sa 27 godina iskustva u toj branši, svake godine redovno dolazi na otvaranje sezone na Ribniku. On smatra da je “flyfishing” više stil života i umjetnost u ribarenju. Po njegovim riječima, ribolov mahaćem je prije bio pogrešno smatran ribolovom na manje, salmonidne vrste riba i na manje količine. Sada, ovom tehnikom se love somovi, štuke, a na morima i ribe težine preko 100 kilograma.Takođe, tabu o mušičarenju kao disciplini koju je jako teško naučiti, nije istinit, i uz dobrog instruktora, za jedan dan vježbe se mogu savladati osnovne tehnike rada mahaćem.Ostalo je, kao i u svemu, stvar prakse. Acino zlatno pravilo za uspješan ribolov je – poštuj domaćina, u prevodu, pitaj domaćina koju vrstu muhe da koristiš, jer svaka voda ima svoje specifičnosti.

Na vodi je bio i najstariji član Sportsko ribolovnog društva “Ribnik”, Vukšić Ljubomir – Ljupče koji je zbog svog dugogodišnjeg članstva u tom Društvu proglašen počasnim članom, te dobio i počasnu dozvolu.Njegovo članstvo datira još od 1959.godine.Ljupče je najviše riba ulovio na “ljeskovac” a otkrio nam je i tajnu pravljenja kvalitetnog “ljeskovca”.Po njegovim riječima, štap se odsjeca u februaru i suši do maja, do otvaranja sezone, kada postiže najbolju elastičnost. Najveća njegova riba uhvaćena na takav štap je bila pastrmka od 2,030 kilograma.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Nazif Fetahović – Suzi, u rano proljeće, kada su vode velike i sniježne a riba na dnu, najviše koristi strimere i nimfe. Jedan od strimera, njegov “adut”, se nalazi na slici ispod.

Srđan Despot – Blaf, član ekipe iz SCG koja pravi prelijepe reportaže iz ribolova iz svih krajeva svijeta je takođe bio na Ribniku.Obišao je mnoge krajeve i vidio mnoge ljepote od Sibira u kojem je bio 9 puta, delte Urala i Volge, Afriku, Patagoniju, Kanadu, Ameriku, Island, Grenland……Najljepše od tih destinacija su mu bile Patagonija i Sibir. On tvrdi da su i naše rijeke, na prostoru ex-yu jako lijepe u poređenju sa svjetskim, ali ih trebamo i moramo sačuvati od nas samih.

Gost, ustvari, gošća koja je uljepšala ovo muško društvo, ravnopravno je istim parirala svojom vještinom rukovanja mahaćem.
Sanja Pleše-Kurtagić iz Bihaća, mahaćem lovi pet godina, a ribolovom se bavi 12 godina. Njena preporuka svim ribolovcima je da pređu na ribolov mahaćem jer je mahać, po njenim riječima, vrhunac ribolova. Njena voda je Unac, preferira suhe muhe, a najveća riba koju je uhvatila na mahaća je potočna pastrmka od 5 kilograma. Na Ribniku je ostala dosljedna suhoj muhi i pokušavala je naći odgovarajuću. Za ovaj put, odabrala je jednodnevku. U njenim mušičarskim kutijama su razne vrsta muha, nimfi i strimera a neke od njih je i sama napravila.Ovo je bio njen prvi dolazak na revir Ribnik i bila je jako zadovoljna i organizacijom a i bogatstvom Ribnika ribom. Sanja je do sada lovila na vodama Unsko-sanskog kantona, nekim rijekama u Hrvatskoj a želja joj je da oproba svoju vještina na što više rijeka.

Slavko Čamber, poznato lice bosansko-hercegovačkog mušičarenja koji je takođe došao oprobati se na vodi a nakon sezone lovostaja, pozdravlja odluku o koncesijama na vode, a Ribnik je prva koja je zaživjela. Po njegovim riječima, mnoga ribolovna udruženja nisu znala gazdovati dodijeljenim rijekama i jezerima te je u njima riblji fond doveden do uništenja.Ribnik je pokazao da su koncesije, kao način upravljanja vodama, jako uspješne i da daju nadu da bosansko hercegovački ribolov i ribolovni turizam imaju perspektivu.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Ribnik je pun salmonida, njega nastanjuju potočna pastrmka, kalifornijska pastrmka i ribnički lipljen – jako lukava riba koju su ribari najteže hvatali.U Ribniku se kriju i kapitalni primjerci od preko 50 centimetara.Već pri prvim zabačajima, počeli su i prvi ulovi. Bogat riblji fond je sačuvan i načinom lova.”Catch and release” u prevodu “uhvati i pusti” zaživljava i na našem prostoru. Plemenito i sportski je pokloniti život ovim ljepoticama i ujedno omogučiti i drugima da ih uhvate.
Posebni revir na rijeci Ribnik dugačak je nešto manje od 5 kilometara i završava na zavoju rijeke kod ušća u Sanu. U reviru, ribolov je dozvoljen samo mahaćem na sve vrste vještačkih mušica. Vračanje svih riba, osim kalifornijske pastrmke je obavezno.

Interesantan je podatak da se rijeka Ribnik jako rijetko zamuti. To se desi tek nakon obilnih padavina, a traje svega pola sata nakon kojih rijeka ponovo dobije svoju kristalnu bistrinu.

Nakon lijepog dana provedenog na vodi, uvijek spremni i raspoloženi za druženje, u ugodnom razgovoru, ribari su razmijenili svoja iskustva i predložili jedni drugima nove destinacije za ovu vrstu ribolova.

Naredno veće druženje ribara na Ribniku je planirano za 21.22.i 23.06.2006.godine, kada će se održati takmičenje u klasičnom ribolovu mahaćem. Ako ste ljubitelj mahaća, razloga za dvoumljenje nemate. Ribnik je rijeka izuzetne ljepote i jako bogata ribom.Raj za mušičare.

Bistro, Bosno i Hercegovino!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.