Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiOstale vijesti

Gradi se ribogojilište na rijeci Krušnici

Rijeka_Krusnica_12_09Bosanska Krupa – Nakon priprema koje su trajale 20 mjeseci u Bosanskoj Krupi je u toku izgradnja ribogolilišta na rijeci Krušnici, jednog od rijetkih akvakulturnih objekata ove vrste u BiH. Ovaj se objekat gradi u okviru programa Svjetske organizacije za proizvodnju hrane ( FAO) čiji je Regionalni ured za centralnu i istočnu Evropu u Rimu ocjenio da su uspješno obavljene najvažnije pripreme i ispunjeni svi pravni uvjeti za izgradnju objekta u kojem će se uzgajati mladj plemenite i autohtone ribe. -Obzirom da je za ovaj posao uspješno  obavljena edukacija kadrova u Mostaru, te Švedskoj i Finskoj, u prvoj fazi od dvije godine planiramo proizvoditi
45o.ooo komada mladji mladice, 6oo.ooo komada lipljena i milion kamen_temeljac_Eko_Riba_Krusnicakomada potočne pastrmke, kaže Hikmet Harbaš, direktor  preduzeća “Eko riba Krušnica” u okviru kojeg će poslovati ribogojilište.
Sredstva za gradjevinske radove u iznosu od oko milion USD obezbjedila je Vlada Norveške. Nije naravno izostala ni potrebna pomoć općinske vlasti, Vlade Unskosanskog Kantona, stručna podrška Razvojnog programa UN (UNDP) te Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva.
Svi zaposleni biće iz reda invalidnih lica a za njihove potrebe usmjeravaće se i prihod ostvaren poslovanjem preduzeća Eko-riba Krušnica. Tako je kamen temeljac postavio invalid Emir Sivić.
Ibrahim Skenderović

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.