Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U Neretvi sve manje ribe

stari_most_09_09MOSTAR – Članovi Udruge sportskih ribolovaca «Neretva» iz Mostara, u suradnji s ekološkom Udrugom «Moja Neretva» i talijanskom humanitarnom organizacijom Alisei, počeli su projekt izgradnje odmorišta za ribolovce. Do sada su izgrađene tri kućice na lokacijama Vojno, južni dio grada Mostara te Žitomislić, a planirana je izgradnja ukupno šest kućica. Prema riječima Vjekoslava Arapovića, predsjednika Udruge sportskih ribolovaca «Neretva» iz Mostara, cilj ovog projekta je osigurati prostore za druženje ribolovaca, ali i svih ljubitelja prirode. «Ovaj projekt su pokrenuli ribolovci u sklopu uređenja korita obale rijeke Neretve, što se pokazalo jako pozitivnim, jer smo očistili i uredili oko 1.000 kvadrata obale. Cilj pravljenja ovih kućica je da se ribolovci imaju gdje družiti i odmarati kada pođu u ribolov. U kućice su instalirani priključci struje i vode te je planirano

uređenje dvorišta i izgradnja parkirališta», kazao je Arapović.
Trideset posto manje dozvola
Arapović je rekao kako je nakon ekološke katastrofe koja je nastala izlijevanjem trafo ulja iz energetskog transformatora na Hidroelektrani Jablanica umanjen broj izdanih ribolovnih dozvola u odnosu na prošlu godinu za čak 30 posto. Dodao je kako je jedan od razloga manjeg broja ribolovaca i taj što je iz godine u godinu ulov ribe sve lošiji te je prošla godina dosad najlošija po količini ulova. «Ribe ima, ali svake godine sve manje. Nismo sigurni što je uzrok. Je li to krivolov ili se nešto događa s prirodom. Također su dosta česta trovanja ribe, što pojedinci rade namjerno ili nenamjerno. Velik su problem privatni posjedi u blizini rijeka na kojima se grade kuće čiji vlasnici svu kanalizaciju usmjeravaju u rijeke, a to naravno uništava i biljni i životinjski svijet te rijeke», istaknuo je Arapović dodavši kako se u posljednje vrijeme često događa da se ulovi riba s raznim oštećenjima, a nitko ne zna što je tomu razlog.
Mekousna pastrva izumire
Osim gore navedenih problema s kojima se suočavaju ribolovci, važno je naglasiti kako je prije nekoliko mjeseci prilikom incidenta koji se dogodio na ribogojilištu Norfish u Blagaju pušteno 18 tona kalifornijske pastrve koja jede ikru mekousne pastrve. Mekousna pastrva je jedna od životinjskih vrsta koja izumire, a trenutačno uspijeva preživjeti samo u Neretvi. «Ova vrsta ribe je jako specifična jer ne može preživjeti nigdje osim u Neretvi. Rađena su istraživanja na raznim lokacijama. Međutim, svugdje riba ugiba», istaknuo je Arapović naglasivši kako se puštanjem kalifornijske pastrve uništilo 80 posto ovogodišnje ikre mekousne pastrve, što je razvoj ove vrste unazadilo za 15 godina, te je dodao kako su ribari tu nemoćni jer ne postoji zakon o zabrani držanja kalifornijske pastrve u našim ribogojilištima.
Marija Medić

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.