EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Stravične pojave u Neretvi

Mekousna_pastrmka_12-09MOSTAR – U ovoj, ali i proteklim godinama, ribari na Neretvi love ribu s anomalijama kojima je za sada nepoznat uzrok. Protekle godine dogodila su se četiri takva slučaja, a ove godine jedan. Riba u fazi raspadanja s crvenim flekama ove godine ulovljena je na jezeru između Salakovca i Hidroelektrane Mostar. Ribare je dodatno šokirala činjenica da se takva pastrva pred njihovim očima raspada. Zanimljivo je da su anomalije zamijećene samo na mekousnoj pastrvi, endemskoj vrsti koja obitava u Neretvi.
Uzrok nepoznat
Vjekoslav Arapović, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Neretva Mostar, ističe da to

nije slučajno. Mekousna pastrva je izrazito osjetljiva pa sve promjene u okolini najprije utječu na nju. “Ima tanku kožicu i ako se dirne bilo čime, ta kožica strada, a potom i sama riba. Primjerice, kada se ulovi, automatski se mora konzumirati jer joj se ošteti gornji sloj kože i meso time počinje trunuti, a riba ugiba”, kaže Arapović te dodaje da je takva, oštećena riba, često lovljena na gornjim vodama (neretvanska jezera, sjeverno od Mostara). Prošle godine su uzorci mekousne pastrve preko Veterinarskog instituta dani na analizu u Split. “Nalazi krvi i mesa pokazali su da je riba zdrava, međutim, nisu mogli odgonetnuti od čega su se pojavile fleke. Tako je sve za sada ostalo zagonetno”, dodaje Arapović koji je mišljenja da su oštećenja ove endemske vrste mogle prouzročiti samo eventualne kiseline u Neretvi. Drugi uzrok ovim pojavama, kaže Arapović, mogla bi biti hrana koju voda donosi iz obližnjih ribogojilišta.
Neretva sve zagađenija
Jedino što je isključeno, a što su potvrdili Arapović i stručnjaci Veterinarske službe u Mostaru, jest da je nemoguće da se ovakve pojave događaju zbog nedavnog izlijevanja trafo ulja u Neretvu. “Izlijevanje trafo ulja u Neretvu sigurno nema veze s time. Da bi takvo što djelovalo trebalo bi proteći više vremena, a također i nekoliko generacija te vrste ribe kako bi se vidjele morfološke promjene na njima”, rečeno nam je u Veterinarskoj službi u Mostaru. Također, od istih doznajemo da spomenutim anomalijama može biti više uzroka, a što se može utvrditi samo podrobnijim analizama oštećene ribe. Same ribare zabrinjava i šokira ova pojava koja potvrđuje da je Neretva daleko od onoga što je nekada bila. To objašnjava činjenicu da je svake godine na Neretvi sve manje ribe, ali i ribara. Postavlja se pitanje koliko će još proteći vremena dok se zelena ljepotica, s koje se voda nekada koristila za piće, pretvori u novi Uborak u kojem ni gmizavci ne preživljavaju.
Mostarci jedu endemske vrste
Mekousna pastrva endem je rijeka srednjeg i južnog jadranskog slijeva, pa je stoga nema nigdje drugdje u svijetu. Jedna je od najugroženijih slatkovodnih vrsta riba zbog vrlo malog i ograničenog područja u kojem živi, pa čak i zbog toga što su njezini habitati podvrgnuti općem zagađivanju okoliša. Ugrožena je najčešće od raznih utjecaja kao što su regulacije riječnih tokova, izgradnje brana, zagađenje rijeka, prekomjeran izlov, unošenje drugih neautohtonih vrsta koje za mekousnu pastrvu mogu predstavljati kompeticiju kako u fizičkom tako i u genetskom smislu. Osim već spomenutog, moguću opasnost predstavlja i sve toplija klima. Više puta Udruga ribolovaca upozoravala je na prekomjeran izlov ove vrste ribe, koja se može naručiti u brojnim mostarskim restoranima.
Kristina Spajić

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.