Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiTakmičenja

Prvenstvo u šaranolovu – II kolo

SATNICA I PROPOZICIJE PRVENSTVA U LOVU ŠARANA SENIORI II KOLO
STAZA: – Ramsko jezero
ORGANIZATOR: – Sportsko ribolovni savez BiH i domaćin Udruga športskih ribolovaca “Rama” sa predsjednikom Stipom Čuljkom na čelu mob.063/314-163.
TERMIN: – 21, 22 i 23. jula/srpnja 2006. godine
PRAVO NASTUPA: Prvenstvo je otvorenog karaktera i na istom učestvuju ekipe od 3 registrovana člana. Za svaki nastup ekipa je dužna uplatiti pristupninu u iznosu od 200,00 KM i za prvu registraciju takmičara 20,00 KM, dok je produženje 10,00 KM.(Odluka Upravnog odbora Saveza).
Krajnji rok za uplatu pristupnine i registracije je
19.07.2006. godine, kada je i krajnji rok za prijavu ekipa, na telefon/fax Saveza broj: 033/485-719.
Uplatu je potrebno izvršiti na račun Sportsko ribolovnog saveza BiH, broj:1020500000025509
NAGRADE:
Za 1. mjesto članovi ekipe dobijaju medalje, a ekipa pehar i 500,00 KM, dok za osvojeno 2 i 3. mjesto pobjednici dobijaju medalje a ekipe 300,00 i 200,00 KM. Četiri prvoplasirane ekipe od po 2 člana, iz oba kola takmičenja čine reprezentaciju BiH.
SATNICA – Petak, 21.07.2006. godine
—9,30 Prijava ekipa i regulisanje nastupa
—10,00 Žrijeb
—10,30 Izlazak na stazu
—12,00 Početak takmičenja
—20,00 Prvo vaganje
SATNICA – Subota, 22.07.2006. godine
—6,00 Drugo vaganje
—13,00 Treće vaganje
—20,00 Četvrto vaganje
SATNICA – Nedjelja, 23.07.2006. godine
—6,00 Peto vaganje
—14,00 Šesto vaganje i završetak takmičenja,
—15,00 Proglašenje rezultata, uručivanje priznanja i nagrada i saopštavanje sastava reprezentacije koja putuje u Portugal uz zajednički ručak.
Takmičenje će se održati prema Pravilniku o sportsko ribolovnim takmičenjima F.I.P.S.e.d. za carp takmičenja i dostavljenom Izvodu iz Propozicija SRS BiH.
Bistro!
Za Takmičarsku komisiju Saveza – predsjednik – Milovan Živković,v.r.
Propozicije za lov šarana

1. Ekipa se sastoji od 2 / dva / člana – takmičara i trećeg člana-trenera, uz mogućnost da treći član ujedno bude i takmičar sa pravom aktivnog učešća u takmičenju.

2.Svaka takmičarska ekipa mora biti prijavljena pod imenom koje će sama odrediti, a ispred koga će biti skraćenica G.T. (CarpTeam), a iza naziv mjesta, odnosno države iz koje ekipa dolazi.

3.Svaka takmičarska.ekipa mora odrediti kapitena, koji će biti lice koje u toku takmičenja zastupa svoju ekipu.

4.Ribolov se vrši sa maksimalno 4 / četiri / štapa u vodi, a broj štapova je neograničen. Zabacivanje rezervnog štapa prilikom eventualne zamjene štapova, dozvoljeno je samo ako je prethodno iz vode izvađen takmičarski štap.

5.Dozvoljeno je korištenje jednog markera sa štapom čiji vrh mora biti okrenut paralelno u odnosu na vodu.

6.Ribolov je isključivo dubinski sa po jednom udicom po štapu, nije dozvoljeno pecanje na plovak niti nekom drugom metodom.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

7.Štapovi koji se koriste za zabacivanje sistema moraju biti isključivo šaranski, dužine do 4,0 m.

8.Obavezna je upotreba stalaka, odnosno Rod-Pod–ova ili bang stick-ova sa elektronskim signalizatorima trzaja.

9.Ne smije se koristiti najlon tanji od 0,25 mm.

10.Sistemi za ribolov moraju biti tzv. polufiksni, odnosno “safety”, zabranjena je upotreba fiksnih montaža.Ne smije se koristiti olovo lakše od 50 grama.

11.Dozvoljena je upotreba za mamac i prihranu: boila, mekanih boila, svih vrsta i oblika zrnaste hrane i peleta, čiji promjer ne prelazi 22 mm.Mamac je dozvoljeno montirati isključivo na dlaku.

12.Zabranjena je upotreba praskaste primame, svih vrsta živih mamaca, kao i pecanje na hraniiicu, lijepljenje hrane za adekvatno olovo i -upotreba paste pri udici.

13.Hranjenje, odnosno plasiranje primame, dozvoljeno je isključivo rukom, praćkom, kobrom, lopatom za hranjenje i raketom.

14.Dozvoljena je upotreba PVA konca, PVA traka, PVA mrežica i.PVA vrećica u toku takmičenja

15.Hranjenje se obavlja isključivo danju i. to u vremenskom intervalu od 07 – 19 časova.Početak i kraj hranjenja biti će označen odgovarajućim zvučnim signalom, Zabrana hranjenja noću ne odnosi se na PVA,( konac, traka, mrežica i.kesica ), koji se plasira zajedno sa mamcima.

16.Zabranjena je upotreba čamaca, opreme sa daljinskom kontrolom, sonara, čamaca na daljinsko upravljanje i dušeka, za prihranu ili. razvlačenje, pribora i mamaca.

17.Ekipa vrši ribolov isključivo iz žrijebom izvučene pozicije koja će biti jasno i vidno obilježena.

18.Pribor, mamci, primarna za ribolov i ostala oprema, na.lazi se isključivo u obilježenom prostoru.takmičarskog boksa unutar takmičarske pozicije.

19.Zabacivanje štapova i hranjenje ribe, takmičari smiju vršiti samo sa obilježene platforme unutar takmičarskih boksova.Stalci za štapove (Rod-Pod- ovi), takođe moraju biti. postavljeni na obilježenu platformu unutar boksa.Prilikom zabacivanja ili hranjenja'nije dozvoljen ulazak u vodu.

20.Izvlačenje i prihvat ribe smije se vršiti unutar čitave takmičarske pozicije, do granice sa susjednim ekipama.Riba na štapu se smije voditi isključivo unutar obilježenog sektora.na vodi, a u sektoru susjednih.ekipa smije se zadržani najviše 20/dvadeset/ sekundi..

21.Zabranjen je bilo koji vid međusobnog komuniciranja susjednih ekipa.Ulazak i zadržavanje u.prostoru susjedne takmičarske ekipe na obali, kao i plasiranje mamaca i prihrane u susjedni sektor na vodi smatrat će se povredom takmičarskog prostora i biće rigorozno sankcionisano.

22.Svaka takmičarska ekipa mora da ima adekvatan, meredov za prihvat ribe, čiji promjer okca na mreži ne prelazi 10 x 10 mm / Predvidjeti ulov kapitalnih primjeraka ribe/

23.Svaka takmičarska ekipa mora posjedovati/minimalno 4 /četiri/ saka za čuvanje ulovljene ribe do prvog vaganja.Najveći broj riba po jednom saku je: ribe do 5 kg- dvije, ribe preko 5 kg-jedna, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja riba, /1 sak = max. 2 ribe do 5,0 kg 1 sak = max. 1 riba preko 5,0 kg/

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

24.Ukoliko takmičarska ekipa između dva vaganja bude imala,više primjeraka riba, dužna je o tome obavijestiti sektorskog sudiju; kako bi se izvršilo vanredno vaganje.Ulovljeni primjerci šarana teški preko 10.00 kg kao i svi ulovljeni primjerci arnura, vagati će se odmah, a ekipa je o ulovu dužna obavijestiti najbližeg sudiju..

25.Svaka takmičarska ekipa mora imati minimalno 1 /jedan/ dušek za polaganje ulova nakon izvlačenja iz vode.

26.Prilikom polaganja ribe na dušeke, isti moraju biti vlažni kao i Carp-sakovi prilikom smještanja riba u iste, gdje će se čuvati do prvog vaganja.Svaka riba se mora tretirati sa najvećom pažnjom i neoštećena mora biti vraćena u vodu. Oštećenu ribu je svaki takmičar dužan prijaviti sudiji.Svako namjerno oštećenje ribe povlači rigorozne kazne u zavisnosti od stepena oštećenja. Eventualna uginuća ribe povlače za sobom mjeru automatske diskvalfikacije takmičarske ekipe iz daljeg toka takmičenja.

27.Noću nije dozvoljena upotreba lampi i reflektora prilikom vađenja i zabacivanja, osim lampi koje idu na glavu i čiji svjetlosni snop ne smije biti većeg dometa od 8 /osam/ m. Dozvoljena je upotreba lampi na plin i plinskih boca.Strogo je zabranjeno loženje vatre na takmičarskim pozicijama.

28.Strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola svim takmičarima unutar boksova i takmičarskih pozicija, osim u dozama za okrepljenje.

29.Svaka takmičarska ekipa je dužna da vodi brigu o čistoći, kompleksa jezera, odnosno svoje takmičarske pozicije, da za vrijeme trajanja takmičenja odleže smeće na za to predviđena mjesta i da po završetku takmičenja iza sebe ostavi čiste boksove.

30.Strogo je zabranjeno svako ometanje javnog reda i mira u smislu proslavljanja postignutog ulova, puštanja muzike i preglasne međusobne komunikacije takmičara unutar takmičarskih pozicija.

31.Svim takmičarskim ekipama dozvoljeno je isticanje transparenata sa nazivima ekipa ili sponzora koje ekipa zastupa, kao i državnih zastava zemalja iz kojih ekipa dolazi. Strogo je zabranjeno isticanje vjerskih i nacionalnih obilježja uvredljivog karaktera i ista moraju biti odmah uklonjena.

32.Vaganje ulova većeg od 1 /jednog/ kg obavlja komisija za vaganje uz prisustvo jednog od članova susjednih ekipa.

33.Nepoznavanje pravila o takmičenju i nepoštivanje ovih propozicija se neće tolerisati, a grubi prekršaji bit će strogo kažnjeni.
Za takmičarsku komisiju Saveza – predsjednik – Milovan Živković,s.r.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.