Najnovije vijestiReportažeVideo

Kotlaničko jezero – Zelengora

14.,15.,16., 07. 2006. godine
Kotlaničko jezero, jedno od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini, smješteno je na Zelengori, a u sklopu Nacionalnog parka «Sutjeska».
Jezero se nalazi na 1528 metara nadmorske visine, u kotlini okruženoj stjenovitim vrhovima ove planine ljepotice. Netaknuto ljudskom rukom zbog svoje nepristupačnosti, jako je bogato ribom – jezerskom zlatovčicom. U jezeru ima i tritona, te jezerskih puževa prelijepih vretenastih kućica.
Dužina jezera je oko 480 metara, širina oko 200 metara, a maksimalna dubina oko 10 metara, potkovičastog je oblika, a iz njega na njegovom istočnom kraju ističe otoka koja, nakon tridesetak metara toka, nestaje u stijenama.
Prilaz jezeru je sa Čemerna, desno skretanje te se nakon
20-ak kilometara makadamskog puta stiže do polaznog mjesta odakle se nastavlja pješice.Istim ovim putem, nakon nekih 5 kilometara, stižete do Orlovačkog i Jugovog jezera.

Duž cijele staze su vidljive markacije i potrebno se držati istih, a nakon sat i po pješačenja dolazite do mjesta odakle se pruža fantastičan pogled na ovo «gorsko oko» i njegovo okruženje.

Od mjesta sa kojeg silazite prema Kotlaničkom jezeru, staza nastavlja prema Štirinskom, koje je veće, ali po nekim informacijama, u njemu više nema ribe.Da li su ove informacije tačne ili ne, ali, navodno, stoka se na tom području zarazila nekom kožnom bolesti, te su čobani, nakon prskanja i mazanja stoke nekim medikamentima, istu oprali u jezeru.Da li su stoku očistili od parazita, nije nam poznato, ali su Štirinsko jezero definitivno očistili od ribe.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Na pojedinim, sjenovitim mjestima, još uvijek je bilo snijega, i po svemu sudeći, i ove, kao i prošle godine, smo bili prvi koji su izašli na ovo jezero a poslije otapanja snijega.Poučeni iskustvom prošlogodišnjeg izlaska i znajući da uz samo jezero nema drvceta (najbliža šumica je udaljena 1 sat hoda od mjesta na kojem se obično ulogorimo), svratili smo do jednog katuna koji je prošle godine izgorio i nakupili drva.

Vrijeme je bilo bezveze, vjetar je puhao preko jezera i nije se moglo čestito ni zabaciti.Povremeno je propadivala i kiša, ali ništa što bi nas otjeralo u šatore.Subota, 15.07. je bilo jako tmurno vrijeme i večinu tog dana smo proveli u šatorima odmarajući.Tek predveče se počelo razvedravati, ali vjetar nije prestajao. U nedjelju se razvedrilo, ali…….moram li napisati da vjetar nije umanjio ni sekunde.On nam je i pokvario ćeif jer i kad bi uhvatili momenat izmedju dva udara da zabacimo, nije bilo šanse da vidimo trzaj ribe.Tek po vadjenju štapova iz vode bi osjetili da se nešto zakačilo.Kako napisah, u jezeru ima samo jezerske zlatovčice i uspjeli smo koju prevariti na “leptira”, ali zbog vjetra smo bacili “gruntove”.Za ova tri dana, nas petorica, 30-ak komada koje smo morali malo “razvući” da bi bile u mjeri, ništa vrijedno pomena.Čak sam ih zaboravio i slikati. No, uprkos lošem ulovu, jer, bar kod mene, poenta i nije u ulovu, sve je bilo prelijepo sem……..naravno, vjetra!

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Kotlaničkim jezerom gazduje uprava Nacionalnog parka «Sutjeska» i dozvole se mogu kupiti u upravi parka po cijeni od 10 KM ili direktno na vodi po cijeni od 15 KM. Period zabrane ribolova je od 31.11. do 01.06. Ribolov je dozvoljen sa jednim štapom sa tri udice i vještačkim mamcima, a najmanja dozvoljena dužina ulovljene zlatovčice je 30 centimetara.

Knapov karanfil - Dianthus knarii ascherson
Knapov karanfil - Dianthus knarii ascherson

Dozvoljeni dnevni ulov je tri komada ribe.

Ono što ovo jezero čini nepristupačnim je povratak sa istog, jer je potrebno duplo više i vremena, a samim tim i energije.
Prošle godine sam prvi put posjetio ovo jezero i na povratku sa istog, na ranije pomenutom mjestu sa kojeg se pruža fantastični, a zadnji pogled na jezero sam rekao
«Što jest’-jest’, prelijepo si, ali te moje oči više ne vidješe».
Rekao i slagao.
Godina dana je bila dovoljna da se zaboravi muka povratka sa jezera, ali ne i ljepota prirode ovog kraja i Kotlaničkog jezera.

Pogledajte i video-klip snimljen na ovom jezeru

httpv://www.youtube.com/watch?v=QCZeXqLIYdU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.