EkologijaNajnovije vijesti

“Salmon” d.o.o. – uginula tona mlađi kalifornijske pastrve

Voda iz HE Peć Mlini ubila ribu
GRABOVO VRILO – U noći na četvrtak u ribogojilištu SALMON d.o.o. u GrabovuVrilu u općini Ljubuški dogodila se velika šteta. Uginulo je oko tonu mlađi kalifornijske pastrve težine 50 grama. Uzrok se još istražuje, a vlasnici Veselko Čolak i Veseljko Vištica, obojica inženjeri agronomije, tvrde da je krivac HE Peć Mlini. Ribočuvar Krešo Tolušić je u večernjim satima uočio i izvijestio svoje šefove da je došao plimni val te da se ribe čudno ponašaju i skupljaju na ulazu vode u bazen, što nije uobičajeno.
-Došao sam za 20 minuta i mjeračem za kisik i temperaturu ustanovio da je temperatura vode na ulazu u bazen 21 stupanj, koncentracija topivog kisika 8 mg po jednoj litri. Normalne i uobičajene vrijednosti su temperatura od
13 stupnjeva Celzijusa, a topivog kisika 10,2 mg na litru. To je prouzročilo stresno stanje kod riba, koje su postupno uginule – kaže Veselko Čolak.
-I dosad je dolazilo do plimnih valova i zamućivanja vode, bilo je stresova i uginuća, ali manjeg obujma. Nekoliko smo puta upozorili mjerodavne u HE Peć Mlini i tražili da nas na vrijeme, dva dana prije, upozore o ispuštanju vode iz akumulacije u rijeku Trebižat, tehnološki bismo prilagodili hranjenje i posljedice bi bile manje – kaže Veseljko Vištica.
– Zapovijedio sam neškodljivo uklanjanje uginule ribe kako bi se spriječilo daljnje ekološko onečišćenje nizvodnog toka rijeke Trebižat. Očekujem dolazak hidrobiologa Elektroprivrede HZ HB kako bismo komisijski utvrdili štetu – rekao je županijski veterinarski inspektor Jozo Grbavac. Dosad nastala šteta procjenjuje se na 15-20 tisuća KM.
Ivan KALEB – Večernji list

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.