Najnovije vijestiReportažeUlovi

Ekstremni ribolov (Ili – Ribolov za luđake)

Nagradna igra 2006. godine
Autor: Vjekoslav Jakešević – Ceko

Lijepo je uhvatiti ovoliku ribu! Ali, kao što većina ribolovaca zna najveće ribe se nalaze na najgorim mjestima u rijeci ili jezeru. Tako je i sa jezerom Bočac. Jezero se proteže od HE «Jajce II» do HE «Bočac». Jezero je vještačko i nastalo je pregrađivanjem rijeke Vrbas. Prije podizanja brane taj dio rijeke bio je poznat po ulovima kapitalne mladice i lipljena. Danas u tom jezeru se love krupne pastrve, somovi, mladice šarani, smuđevi a velika je količina skobalja i klena.Većinu svog ribolova posvećujem šaranima i do sada sam isključivo lovio na Malom Plivskom Jezeru uz svog učitelja i prijatelja (a ko zna, možda mi bude i tetak) Gorana Pranjka. Lov na Malom jezeru je težak u smislu da je
teško ribu prevariti zbog bistre vode tijekom cijele godine.

Problem Malog Plivskog Jezera je hladna voda tako da šarani teško prelaze težinu od 10kg. Moj najteži šaran težio je 8kg i 200g a od mog «tetka» 11kg. Za ribolov šarana na Bočačkom jezeru čuo sam od mog kolege ribolovca Marija Raića.

Moj prvi šaranolov na Bočačkom jezeru bio je pravi šok. Navikao ja da razapnem šator, ležaljku rod-pod i sve ostalo što ide uz moderan šaranski ribolov, kad ono na obali nema mjesta ni za stolicu. Ma nema uopće obale. Tu samo divokoze hodaju.

Uspijem nekako zabaciti i nahraniti a dupe još nisam spustio jer nemam na što.Slijedeći šok je kad mi je uzeo prvi šaran.Nisam se ni snašao a on je već stigao u grane. Ma kakve grane, šuma je u vodi. «Kako došao tako i otišao» tj. «Hamo pozdravi Zehru»

Nije mi preostalo drugo nego mijenjati navike koje sam imao u dosadašnjem šaranolovu. Prvo je bilo promijeniti debljinu najlona jer do sada sam lovio većinom na najlon debljine 0,30mm. Stavljam 0,33mm i prihranjujem dalje prema sredini jezera jer se većina šume nalazi uz samu obalu. Nakon sat vremena imam griz.
Kontriram i imam ga. Ne pokušavam ga odmah privlačiti već ga samo držim i umaram na sredini jezera. Nakon 10-tak minuta privlačim ga obali. Kad sam ga htio ubaciti u meredov napravio je bjeg prema granju i da nisam promijenio najlon opet bi ga izgubio. Vraćam ga na silu nazad i stavljam u meredov. Vaga pokazuje 10kg i 200g.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Već sam srušio svoj rekord za 2kg. Ali pravi griz tek slijedi. Nakon što sam ribu spremio u čuvaricu ponovo zabacujem i nakon 15-ak minuta ponovo kontriram. Što bi moj tetak rekao «kontra u panj». Štap mi ode u «kiflu» a rola proklizuje ko luda. Osjetim da je to šaran koji debelo prelazi sve moje ulove po težini. Bijeg je uslijedio prema suprotnoj strani jezera gdje se takođe nalazi šuma u vodi.

Uspio sam ga zaustaviti par metara od grana, a i sa najlonom na roli sam bio pri kraju (namotao sam 250m!). jako zatežem i uspijevam ga podići na površinu. Lagano ga zamaram i privlačim sebi. U jednom momentu, negdje na sredini jezera, postavio mi se bočno u odnosu na mene i tako stoji u mjestu a ja ga ne mogu ni pomjeriti. Držim zategnuto i čekam.
Kažu «pametniji popušta». Stojao je tako jedno pola minuta i onda se naglo okrenuo i jurnuo prema meni. Znao sam da je to prerano jer ga još nisam dovoljno izmorio da bi ga mogao spriječiti da mi ne ode u grane koje su pod mojim nogama. Ove godine sam upoznao Ibru Ređića, poznatog šarandžiju koji mi je dao par savjeta kako da se ponašam u ovakvim situacijama. Kaže Ibro:»Kad ti riba krene u grane a ne možeš je zaustaviti svojim ribolovnim priborom, onda bacaj kamenje ispred nje».
Ja poslušah taj savjet pa ko pravi Bosančeros udri kamenjem. I stvarno, šaran se zaustavi i krenu ponovo prema sredini.
Nakon desetominutnog umaranja privlačim ga obali i uspijevam ubaciti u meredov. Ribu ubacujem u čuvaricu i mobitelom zovem Gorana i svog kuma Peru da mi dođu pomoći izvagati i da napravimo par fotografija. Kad su došli nakon čestitanja, vagamo i vaga pokazuje 18kg i 100g.
Premašen stari rekord za skoro 10kg.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Nakon slikanja šarane vraćamo nazad u vodu gdje im i jeste mjesto. Neka još rastu i ostavljaju potomstvo iza sebe pa jednog dana možda uhvatim i jednog kapitalca preko 20kg. .

Od pribora sam koristio:
Štapovi: Shimano Alivio 3,60 akcija 3 Lbs
Role: Shimano Baitrunner aero 6000
Najlon: Daiwa Infinitti duo 0,33
Za mamac koristio sam tigrov orah a za prihranu mješavinu kuhanih sjemenki.

Savjet za kraj. Ako mislite loviti kapitalce na jezeru Bočac zaboravite na sav komfor i ponesite ono najnužnije za ribolov.
I kad pronađete kakvo takvo mjesto na kojemu možete loviti trebate se pretvoriti u alpinistu da bi došli do njega. A ako dođete za malog vodostaja onda će te vidjeti koje su sve prepreke u vodi. Tu «normalni» ne dolaze. Ne bih ni ja da nije kapitalaca o kojima se sanja.
Bistro vam i puštajte ribe.

Pozdravlja vas,
Vjekoslav Jakešević-Ceko

amurvj1.jpgdscf0512gg9.jpgdscf0544fs7.jpgdscf0667hj0.jpg
dscf0787xw4.jpgribari004ra9.jpgribari005hf5.jpgnew-2.jpgKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.