EkologijaNajnovije vijesti

Željeznica – opustošena rijeka

Kad čovjek ne vodi računa o svojoj okolini
Nismo ekolozi, eko-inspektori s tašnama, ministri poljoprivrede i zaštite okoliša, nemamo visoke plaće i beneficije, nemamo luksuzna auta i sekretarice, nismo etičari ili vjernici (a to je i etičko i vjersko pitanje) i ne živimo na račun rada i znoja ovog naroda.
Ipak, u duši nas boli i ljuti što su nadležni u Opštini Ilidža i u Kantonu Sarajevo zapostavili čistotu i ljepotu naše prirodne okoline, pa tako i rijeku Željeznicu, koja takorekuć prolazi kroz grad.
Ova rijeka je toliko zagađena, opljačkana i uneređena nemarom ljudskih ruku da je to prava sramota za cijelu zemlju i sve one kojima su puna usta Evrope i ugodnijeg života.
Dio toka ove rijeke koji prolazi područjem

Federacije je zagađen, prepun smeća i otpada, korito joj je izrovano i uništeno eksploatacijom šljunka, a obala ruglo iz razloga što je na njoj posječeno svako drvo deblje od dva prsta ljudske ruke za ogrjev.
Ne tako davno, ova rijeka je bila prelijepa i izuzetno bogata ribom. Ona je bila carstvo škobalja (mrijestio se u njoj), mrene, klena, lipljena, svih pastrmki i čak trofejnih    mladica.    Danas   je, nažalost, u Željeznici trofej i klen od 200 grama, sapača od 100, dok gage i pliske ima, sad zasad, u priličnoj mjeri. Ostalih riba nema i za koji dan, ako se nastavi ovako, neće ih biti uopšte.
Alija Pušina – Oslobodjenje

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.