Brane i krivolovci najveći problemi

MOSTAR – Za desetak dana, točnije 1. studenoga završava ribolovna sezona. U povodu toga razgovarali smo s Vjekoslavom Arapovićem, predsjednikom Udruge sportskih ribolovaca “Neretva” iz Mostara, koji nam je iznio ocjenu ove sezone, te problematiku s kojom se ribolovci svakodnevno susreću.
Pojedinačni krivolov u opadanju
“Može se reći da je ova ribolovna sezona donekle zadovoljavajuća, ali nema nekog posebnog napretka u odnosu na prošlu jer se i dalje svakodnevno susrećemo s mnogim problemima”, rekao je Vjekoslav Arapović. Vrlo veliki problem kako za ribu, tako i za ribolovce, predstavlja gotovo svakodnevno puštanje viška vode i hidroelektrana. Kako je Arapović kazao, problem krivolova je već dugo prisutan, iako je ove sezone možda čak bio i u laganom opadanju što se tiče pojedinačnog krivolova. Nažalost, masovni kriminalni krivolov mrežama i strujom je u porastu. Razlog krivolovu možda je i taj što na vrlo velikom lovnom području

djeluju samo četiri čuvara. Sigurno bi ih trebalo biti više, ali to je praktički neostvarivo, jer njih plaća Udruga koja nema gotovo nikakve financijske pomoći. Ova je sezona na neki način bila specifična. Naime, početkom ove godine došlo je do izlijevanja trafo ulja u rijeku Neretvu, što je rezultiralo i zabranom lova na neko vrijeme. To je najvjerojatnije bio i razlog što se broj članova udruga smanjio za čak 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Arapović je izrazio zadovoljstvo u pogledu ribljeg fonda u rijeci Neretvi, a posebno zbog mekouste pastrve. “Mnogo ribolovaca kaže kako mekouste pastrve ima dosta. Sačuvan je prošlogodišnji mrijest, ali spomenutu ribu ove zime treba sačuvati kako bi sljedeće sezone ona bila lovna riba”. Treba reći da je Elektroprivreda BiH izvršila poribljavanje koje ide svake godine po planu i programu, a Elektroprivreda Herceg Bosne je otvorila natječaj za poribljavanje koje će se obaviti u prosincu ove godine. Dosta veliki problem za mostarske ribolovce predstavlja i rijeka Radobolja koja je gotovo potpuno ostala bez ribljeg fonda. Ova je rijeka pregrađena na mnogo mjesta, a na njoj je izgrađeno više restorana koji ispuštaju različit otpad i na taj način uništavaju ribu. Zbog toga danas vrlo malo ljudi i lovi ribu u Radobolji.
Mekousna pastrva
Vrlo je vjerojatno da se mekousta pastrva nalazi na meniju mnogih restorana iako je to po zakonu zabranjeno jer se radi o endemskoj vrsti. “Tražili smo od općinskih inspekcija da nam izađu u susret, ali nismo naišli na pozitivan odgovor. Inspekcija čak i podrugljivo kaže da te ribe u restoranima jednostavno nema”, s razočarenjem je rekao Arapović. Ova riba uopće ne bi smjela biti na ponudi restoranima za što se, prema zakonu, plaća kazna oko 2.000 maraka. Međutim, ovaj zakon gotovo da se i ne primjenjuje. Iako je sezona ribolova pri kraju, ribolovci ipak mogu biti donekle sretni, jer lovostajna sezona vrijedi samo za rijeku Neretvu, pa će moći loviti po jezerima.
Piše: D. Ferjančić- Dnevni list

Pročitajte i:   Održan 11. Memorijal Sead Džigumović Rambo - 'RAMBO CUP 2022'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.