Najnovije vijestiTehnike i pribor

Prava je sezona lova na mladice – Trofej za cijeli život

Mladica (Hucho hucho) voli boraviti u vodi tamo gdje su veliki brzaci, bukovi, kaskade i virovi sa velikim vrtlozima. Voli ona i mjesta gdje voda iz plićaka odjednom pada u velike vodene ambise i dalji tok te vode ispunjavaju krupne kamene ploče i prepreke iza kojih ona vreba plijen.

Najčešće je tamo gdje ima škobalja, ali će napasti i klena, klenića, pastrmku, krkušu…

S proljeća manja mladica hoće napasti i vještačku mušicu, ali u ovom periodu se koriste isključivi vještačke varalice: razni spužvasti peševi, gumeni šedovi, silikonske glavinjare, cofovi, a nerijetko razni vobleri kupljeni u prodavnici ili od mnogobrojnih ribolovaca koji sami prave ovakve jednodijelne ili dvodijelne varalice što nalikuju na ribu. Kad smo već kod takvih varalica možemo reći da su jeftinije od fabričkih i veoma su uspješne.

Čini se pak da je u ovo doba najeftinije i najefektnije mladicu loviti na spužvasti peš koji je, uzgred rečeno, stara i provjerena autentična varalica izmišljena u našoj zemlji.

I cofovi raznih nijansi su veoma korisni, ali u periodu mriješćenja potočnih paklara koje ova varalica imitira. Naši ribolovci su poznati majstori za varaličarenje iz jednostavnog razloga što u našoj zemlji još uvijek ima rijeka u kojima se može uloviti trofejna mladica.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Takvi ulovi se mogu ostvariti u Drini, Uni, Sani, Dabru, Vrbasu, dok se manji komadi mogu još uvijek uloviti i u Krivaji, Lašvi, Fojnici, Željeznici…

Mladica kraća od sedamdeset centimetara se mora zakonski neozlijeđena vratiti u vodu, a od l. februara počinje apsolutna zabrana njenog lova Najbolji lov mladice je u periodu decembar-janua dok pada blagi snijeg i vrijeme bude za koji stepen iznad nule.

Sve varalice se uglavnom bacaju uzvodno ili poprijeko u odnosu na tok i navode po samom dnu ispred mjesta gdje pretpostavljamo da mladica boravi.

Pribor je jak: dvodijelni štap dužine od 2,70 do 3,00 m, jaka metalna mašinica na kojoj je namotano najmanje 200 m najlona debljine 0,31 mm i, naravno, kutija sa varalicama koje su često pored gore već navedenih, i razne kašikaste varalice i veći leptiri. Mladica je riba dunavskog sliva pa je stoga ponegdje i zovu dunavski losos.
Alija Pušina

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.