EkologijaNajnovije vijesti

Iz sata u sat: Nema opasnosti od plavnog vala

Nema opasnosti od plavnog vala s umjetne akumulacije nastale obrušavanjem stijena u korito rijeke Tare, propćeno je u Štabu Civilne zaštite općine Foča za BH Radio 1.
PODGORICA/FOČA/ GORAŽDE

Nema opasnosti od plavnog vala s umjetne akumulacije nastale obrušavanjem stijena u korito rijeke Tare, propćeno je u Štabu Civilne zaštite općine Foča za BH Radio 1. Ipak, razvoj situacije na terenu prati se iz minute u minutu, štabovi CZ u Foči i Goraždu u stalnom su zasjedanju, škole danas nisu radile, a stanovništvo je upućeno da prati lokalne medije, putem kojih će biti obaviješteno o eventualnim opasnostima, javio je BHT.
Jučer je ogromni odron na početku kanjona Tare, u mjestu Bistrica u Crnoj Gori, pregradio rijeku u cijelosti. Stvoreno je veliko jezero koje je poplavilo i neka okolna naselja, a popuštanje prirodne pregrade prijeti katastrofom u dolini Drine.
Tara nizvodno od mjesta Galev krš, prema najnovijim informacijama, više ne teče.
Brana, nastala usljed odrona, prenosi Beta, visoka je oko 50 metara i duga više od 100 metara. Jezero još nije poplavilo put od Mojkovca prema Žabljaku, ali je policija, iz preventivnih razloga, prekinula promet na toj dionici.
Zbog podizanja razine vode u novonastalom jezeru, prema informacijama iz Mojkovca, evakuirano je selo Kaludra, a poplava prijeti i selu Gostilovina.
Direktor Nacionalnog parka “Durmitor”, Tomo Pajović izjavio je jutros agenciji Beta kako voda zaustavljene Tare još nije prešla preko novonastale brane. Očekuje se kako će voda preliti branu tijekom dana.
“Ljudski faktor ništa ne može učiniti da spriječi veće posljedice zbog obrušavanja brda i stvaranja jezera, osim što se može donekle spasiti riblji fond” rekao je Pajović
Prema rečima Pajovića, odron je “povukao” i oko
500 kubika divovskih borova u prašumi Crna poda, koja se smatra posebnom prirodnom vrijednošću Nacionalnog parka “Durmitor”.
Računa se kako se u četvrtak u Taru sručilo oko 500.000 kubika zemlje i kamenja, čime je presječen riječni tok.
O poduzetim mjerama nizvodno od mjesta katastrofe još nema informacija.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

(11:00) Vojska u pripravnostiPrema posljednjim informacijama u selima oko jezera nema električne energije, jer je nekoliko stubova za struju pod vodom.  Voda je nadirala i ka selima Slatina i Prošćenje, a najugroženije su bile kuće u blizini rijeke, osnovna škola i seosko groblje.
Prema riječima Zapovjednika vatrogasne postrojbe Dragana Markovića, razina Tare strahovito brzo raste uzvodno, i prijeti opasnost od novih klizišta. Dijelovi brda, iako u manjim intenzitetom još uvijek se obrušavaju.
Pitanje je trenutka kada će doći do novog odrona – rekao je “Vijestima” geometar Željko Smolović, nakon izlaska iz kanjona.
Brana se ne može minirati, niti se motornim šegama može raščistiti površinski dio, već će se najvjerojatnije sačekati da razina vode poraste preko brane i rijeka sama ponese tisuće kubika nanosa. Prema sada dostupnim procjenama, voda ne može preliti branu za manje od tri ili četiri dana.
Prema nepotvrđenim informacijama Crna Gora je stavila svoje vojne snage u pripravnost kako bi se lakše kontrolirala situacija te pripremile eventualne evakuacije i operacije spašavanja.
(14:00) Razina Tare raste, spremaju se nove evakuacijeRazina Tare je, nakon odrona kojim je stvoreno novo jezero, dostigla sedam metara u dolini sela Kaludra izjavio je direktor Direkcije za imovinu Mojkovca Dejan Medojević prenosi Beta.
Prema njegovim rečima, razina vode je takva da se “približava žicama dalekovoda”.
“Stvoreno je ogromno jezero i voda prijeti kućama sela Kaludra!”, rekao je Medojević, podsećajući kako je stanovništvo ovoga sela evakuirano još sinoć zbog opasnosti od kližišta.
On je upozorio kako bi podizanje razine vode moglo ugroziti sela Slatinu i Gostilovinu za čiju su evakuaciju već spremni timovi.
(14:05) U Foči prekinuta nastava – stanovništvo pozvano na evakuacijuNakon informacije kako je razina Tare samo metar i pol od vrha brane Civilna zaštita Foče sugerira lokalnom stanovništvu koje živi u okolici prema Šćepan-polju da se izmjesti na viša područja, što neki i čine, izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Skupštine općine Foča Lutvo Šukalo.
“Sve ovisi od daljnjeg ponašanja vode. Škole u Foči danas ne rade, Općinski stožer Civilne zaštite i cijelo područje su u pripravnosti”, kazao je on.
Stožer Civilne zaštite Foča u stalnom je zasjedanju zbog mogućnosti izlivanja Tare kojoj je zbog odrona brda u Crnoj Gori prekinut tok, izjavio je načelnik općine Zdravko Krsmanović agenciji Srna.
“Tok rijeke prekinut je već 28 sati iznad Žabljaka prema Mojkovcu gdje je napravljena brana koja je udaljena 100 kilometara od grada. Brana stvara veliku akumulaciju vode koja izlivom može ugroziti grad. Poplavni val očekujemo oko 15.00 sati i ukoliko bi crnogorske ekipe na rijeci Tari postepeno puštale tok vode, val vode kroz Foču bi mogao proći sigurno”, rekao je Krsmanović.
Prema njegovim riječima, ako bi se dogodilo da brana odjednom popusti i da naiđe vodeni val s novim klizištima, onda bi bili potopljeni dijelovi grada neposredno uz Drinu.
Na području pored Drine iz objekata izmještena stoka i vrijednija pokretna imovina.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Federalni OC Civilne zaštite: Pratimo stanje
Iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite Pincom.info doznaje kako su poduzete sve preventivne mjere za zaštitu stanovništva. Centar je u stalnoj vezi s crnogorskim operativnim centrom. Na području Federacije (Županija Goražde) stnovništvo se obavještava o stanju i opasnosti . Za sada nema izravne opasnosti ali ipak upozoravaju stanovništvo uz Drinu, posebice ribare, kako popuštanjem prirodne brane može doći do iznenadnog naglog rasta vodostaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.