EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Gornji horizonti

Ivica Pančić, saborski zastupnik SDP-a Hrvatske, na konferenciji za novinare optužio je hrvatskog premijera Ivu Sanadera i hrvatsku Vladu da planiraju dolinu Neretve pretvoriti u pustinju, i to kako bi kroz projekat Gornji horizonti omogućili gradnju tri hidroelektrane u Republici Srpskoj, vijest je koju je početkom sedmice objavio zagrebački Jutarnji list. Projekat Gornji horizonti, podsjetimo, izrađen još 1965. i vrijedan nekoliko milijardi KM, predviđa izgradnju kompleksa hidroelektrana, odvođenjem zimskih plavnih voda s hercegovačkih kraških polja (Fatničkog, Dabarskog, Nevesinjskog i Gatačkog) u rijeku Trebišnjicu.
INTERES HRVATSKE
Upravo zbog prevođenja voda iz jednog sliva u drugi, što je zabranjeno međunarodnim konvencijama, stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju na
katastrofalne posljedice koje bi njegova izvedba prouzrokovala za rijeke Bregavu, Bunici i Bunu te vodoopskrbu Stoca i dubravske visoravni. Izgradnja kompleksa hidroelektrana Gornji horizonti (započeta sedamdesetih godina, a zatim obustavljena uoči rata u BiH), zapravo je ponovno aktualizirana prije nekoliko godina kada je britanski investitor EFT kompanije, čiji je jedan od vlasnika srbijanski biznismen Vuk Hamović, zajedno s Elektroprivredom Republike Srpske započeo s izgradnjom podzemnih tunela, kao prve faze ovog projekta.
Prošle godine, u Bileći je završen proboj dovodnog hidrotunela Fatničko polje – Bilećko jezero, dug 15,6 kilometara, koji se gradi za potrebe Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) u okviru projekta Gornji horizonti. Proboj tunela počeo je 1986., ali je prekinut pred početak prošlog rata u BiH i nastavljen je u julu 2002. godine. Od 2002. kompanija EFT, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, uložila je oko 26 miliona eura. Investitori, predstavnici RS, Elektroprivrede RS i medija koristili su svaku priliku da hvale ovaj grandiozni poslovni poduhvat, jedan od najvećih na Balkanu, i govore o njegovoj potpunoj neškodljivosti po eko-sustav u BiH. Međutim, stručnjaci i ekolozi su u više navrata upozoravali javnost i državne vlasti na moguću katastrofu. No, njihovi apeli nisu doveli ni do toga da se o ovoj temi povede ozbiljna diskusija.
Piše:Danka Savić – SLOBODNA BOSNA

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.