EkologijaNajnovije vijesti

Reagovanja – Izjave protiv Neretve

Tragom teksta “Hidrocentrala Bjelimići donijet će blagostanje u regiji”
Povodom teksta “Hidrocentrala Bjelimići donijet će blagostanje u regiji”, koji je objavljen u vašem listu 10. decembra, molimo vas da objavite ovo reagovanje jer smatramo korisnim da čitaoci vašeg lista budu istinito i objektivno informisani.
U gore navedenom tekstu vaš novinar Amil Dučić razgovarao je sa gosp. Emirom Avdićem, direktorom INTRADE” energija d.o.o. Sarajevo. Izjave gosp. Avdića su neosnovane, jednostrane i neobjektivne, te spadaju u grupu vrlo loše propagande s ciljem ostvarenja dobiti na račun uništenja priordnog bogatstva.
• Tako gosp. Avdić izjavljuje da će njegova (slovenačka?!) firma napraviti put od Konjica do Glavatičeva prije nego što će dobiti koncesiju za izgradnju hidroelektrana na Neretvi, kao i da će spojiti trasu od Sarajeva preko Visočice pa sve do Odžaka.
Kada je to “prije”, gosp. Avdiću?
Kako je moguće da prije dobivanja koncesije za izgradnju hidroelektrana, te prije dobivanja građevinske, okolišne i svih drugih zakonom predviđenih dozvola i prije rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na tom lokalitetu izgraditi asfaltni put u dužini oko 20 km?
Isto tako, gosp. Avdić priznaje da će doći do ugrožavanja pojedinih vrsta riba i drugih životinjskih i biljnih vrsta te da im zakon nalaže
da izgrade ribogojilišta i da poribljavaju donji tok Neretve da bi omogućili da se autohtona pastrmka i dalje može mrijestiti.
• Zakon o slatkovodnom ribarstvu u FBiH svakog ko pregrađuje ili vrši neke druge slične radnje na vodotocima naziva štetnicima. Pošto firma gosp. Avdića namjerava pregrađivati Neretvu, ona će po zakonu biti štetnik. To dalje znači da štetnik po zakonu mora plaćati nanesenu štetu korisniku voda. Korisnik voda na području općine Konjice je Organizacija sportskih ribolovaca Konjic. Šteta se obračunava na način propisan zakonom.
Jasno je da zakon ne nalaže štetnicima da prave ribogojilišta i da poribljavaju vode. Poribljavanje prema ribarskoj osnovi je zakonska obaveza Organizacije sportskih ribolovaca iz Konjica kao korisnika voda.
Ako će se autohtone vrste riba iz Neretve moći nesmetano mrijestiti, kako to tvrdi gosp. Avdić, neka nam da argumente da se mrijest tih vrsta dešava i u Jablaničkom jezeru? Naravno, to je nemoguće!
Zbog svega gore navedenog gosp. Avdiću bi bilo bolje da brigu o Neretvi, životinjskim i biljnim vrstama prepusti nama koji smo svaki dan na Neretvi, a da sopstvene (slovenačke?!) interese ostvari negdje drugo, gdje neće biti štetnici. Tako će imati našu bezrezervnu podršku.
Bernadin ALAGIĆ, Konjic

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.