EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U Konjicu o Neretvi – Stručno i javno o elektranama

Nakon dva okrugla stola, naučno-stručne rasprave, Eko asocijacija Gorsko oko, stranka Zeleni BiH, Udruženje raftera i ribara Konjic, u saradnji sa Nacionalnim komitetom za vode BiH, uz veliko zanimanje javnosti, organizira treći po redu, ujedno i završni okrugli sto o temi Energetski potencijali BiH i izgradnja, velikih hidroelektrana na Neretvi u odnosu na stupanj devastacije prirode i okoliša – moguća alternativa u energiji vjetra.
Ovo je svakako stara tema, ali iznova aktualizirana nekim potezima i odlukama organa vlasti i pojedinih elektroenergetskih kompanija. Na prethodno održanim stručnim raspravama data je puna i nedvosmislena podrška odbrani i zaštiti gornjeg toka rijeke Neretve.
I na ovome susretu će se podastrijeti argumenti za i protiv izgradnje velikih hidroelektrana na gornjem toku rijeke Neretve, u području Glavatičeva.
Susret stručnjaka i javnosti održat će se večeras u sali Narodnog univerziteta u Konjicu. Uvodničari ove naučno-stručne rasprave bit će akademici
prof.dr. Sulejman Redžić i prof. dr. Ibrahim Bušatlija. Sead Pintul ispred Nacionalnog komiteta za vode BiH i Sekib Sokolović ispred stranke Zeleni BiH. Ovim će se razgovorima pridružiti i gost iz Austrije doc. dr. Johannes Gepp, koji obavlja više značajnih funkcija u zaštiti prirode u Austriji, a uža specijalnost mu je borba protiv nezakonite izgradnje hidrocentrala. Ostali učesnici su predstavnici akademske zajednice u našoj zemlji, resornih ministarstava, elektroenergetskog sektora, nevladinih organizacija i lokalne zajednice, pojasnila je za Oslobođenje Aida Ćumurija iz Gorskog oka.
R.K. – Oslobođenje

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.