Najnovije vijestiReportažeUlovi

Mušičarenje na Ribniku u kasnu jesen – Tri godišnja doba u samo tri dana

Ovih sam dana s prijateljima Borislavom i Sabahudinom bio malo na Ribniku, tri dana 17.,18. i 19. decembar. Tri dana pravog ludila na vodi: kasno toplo leto, jesen s dosadnom kišom i zima sa snegom su bili pravi uslovi za pecanje, svaki dan sebi svojstven. Prvi dan je riba malo slabije radila, zbog promene pritiska, koja je bila nagla, jer se vreme menjalo, ali se opet lepo ulovilo na nimfu i suvu muhu. Iznenađujuće je da je opet radila fazanka i razne varijante zečijeg uha na manjim udicama, srednje otežanim. Od suvih je uzimala
CDC jednodnevke (krejice). Teško je bilo vladati strunom po vetru. Drugi dan je dosadna kiša celo vreme padala, ali je riba radila solidno. Celo vreme s kabanicom i nije prijatno, ali kada se lovi, hladnoća i stalno mokre ruke se brzo zaborave. Riba u virovima Ribnika je prava i borbena.
Trebalo je koristiti baš tanke predveze čak i ispod 0.12 mm. Zadnji dan, u utorak, sneg sipa kao u priči, a lipljan uzima u vodenom filmu pupe i kasnije suvu, da sve prašti. Teško je bilo pratiti muhu, jer je padao gust sneg. Ipak je u globalu pastrmka bolje radila. Lipljan je uzimao na cugove. Ima pastrmkinih “TRLA”–gnezda, na dnu Ribnika veoma mnogo, što je garant da će za otvor biti pravo pecanje. Kada se hoda po vodi baš treba paziti da se ne “ugazi”.
Iz ribnjaka je pre oko mesec dana nešto kalife ušlo u Ribnik. Sada je duga od 20 do 25 cm, a za otvor ima da bude oko 30-35, što će biti pravo. Kalifornijska pastrmka se jedino može poneti i to 5 kom preko 25cm, te je kod nekih ribolovaca ona sada omiljena riba, jer se ostale moraju pustiti. C&R je u potpunosti zaživio te ribe stvarno ima dosta.
Druženje posle kratkog dana je bilo za priču. U restoranu ”AQUA” sa pravim prijateljima je bilo na visini svako veče. I to je pecanje, samo je taj segment sada duži od onog na vodi. I Mićan i Đuro, i Šico i Goran su bili pravi, a tek Sabahudin, ljudina. Milina je biti s njima u društvu, pa makar i nakratko.
Otvor će, kako kaže Goran Vuković, upravnik revira, biti 03.03.2007 sa pozivnicama ili bez njih. Cena karte za pecanje sa hranom će biti taj dan10 Є, s već tradicionalno pečenim volom i ostalim špecijama. Vidimo se na Ribniku, jer će to biti najveći susret mušičara u Evropi, od olimpijade u Portugalu. Spremite se za dobar ribolov i druženje, jer se neki “velikani” jedino tada mogu videti na Ribniku, da li zbog pecanja ili klope, ili druženja. Ko zna?
Bistro!
Ivan Korhner

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.