Iz svijetaNajnovije vijesti

Najveća jezera svijeta – Jezero kao more

Kaspijsko jezero, zvano i more, locirano je u Aziji. Okruženo je Rusijom, Azerbejdžanom, Iranom, odnosno iranskom provincijom Mazandaran, Turkmenistanom i Kazahstanom sa centralnim azijskim stepama na sjeveru i istoku. Nekada su ga zvali Hyrcanski okean. Druga stara imena Kaspijskog mora uključuju Kazarsko more i Kvalisiansko more.
Potencijalna velika naftna polja, također, leže ispod Kaspijskog mora.Glavni problem je status jezera i postavljanje vodenih granica između pet zemalja.
Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Kaspijsko jezero (more), kao i područje koje ga okružuje, postalo je centar međunarodne pažnje zbog svojih ogromnih rezervi nafte i prirodnog gasa. Dugo je više od 1.100 kilometara. Sadrži šest identifikovanih bazena
ugljikovodika, a većina njegovih rezervi nafte i prirodnog gasa još nije u potpunosti iskorištena. Iako zemlje koje se nalaze na obalama ovog jezera već imaju velike proizvođače energije, mnogi njegovi dijelovi i okolna područja još su neistraženi.
Kaspijsko jezero je najveće u svijetu, a kao more je jedno je od najmanjih. Prema nekim naučnicima, ono ima karakteristike i jezera i mora. Ono je kako god najveće “vodeno tijelo” smješteno u unutrašnjosti kopna.
Njegova površina iznosi 371 hiljadu kvadratnih kilometara.Sadrži veliku količinu ribe jesetre, koja liježe jaja od kojih se proizvodi kavijar. Preveliki ribolov predstavlja prijetnju do te mjere da aktivisti za zaštitu prirodne sredine zabranjuju lov jesetre sve dok se situacija ne popravi.
Nivo vode Kaspijskog mora u toku nekoliko vijekova mnogo puta je opadao i dizao se. Neki ruski istoričari tvrde da je podizanje nivoa vode u toku srednjeg vijeka uzrokovalo poplavljanje priobalnih gradova kao što je Atil.
Rijeka Volga utiče u Kaspijsko jezero je povezano sa morem Azova putem Manych kanala.
Oslobođenje

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.