EkologijaNajnovije vijesti

TARIK KUPUSOVIĆ, DIREKTOR INSTITUTA ZA HIDROTEHNIKU – Voda u Sarajevu je zdrava za piće!

Sve površinske vode u gradu su zagađene, ali je sistem vodosnabdijevanja još imun na mogućnost zagađenja, kaže Kupusović • Ilidžanski SDP zahtjeva istragu
Voda u Sarajevu je zdrava za piće, ali su sve površinske vode u gradu zagađene i dolaze u podzemlje ka izvorištima vode u Sarajevskom polju, izjavio je jučer direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo Tarik Kupusović.
On je istaknuo da je sistem snabdijevanja vodom u Sarajevu još imun na mogućnost zagađenja.
Međutim, pozitivno je što se vodi diskusija o kvalitetu vode za piće i neuredenosti sistema kanalizacije prije nego što bi se mogla dogoditi neka neželjena epidemija – naglasio je on.
Istovremeno, Općinska organizacija SDP BiH Ilidža pozvala je organe pravosuđa da što prije provedu istragu i procesuiraju sve one koji su
“skrivali ili učestvovali u skrivanju istine od građana o složenosti problema i mogućim dugoročnim posljedicama zagađenosti pitke vode za život i zdravlje ljudi i životinja”.
– Reakcija kantonalnog resornog ministra Zlatka Petrovića na obznanu “javne tajne” od strane koordinatora za infrasrukturu u Općini Ilidža Nazima Mahmutovića, predstavlja krajnje drsko i bahato bježanje od istine o razmjerama problema i mogućim posljedicama. Iako priznaje da u sarajevskom Kantonu postoji neadekvatno uređena kanalizaciona mreža, neadekvatan kolektor u Butilama, deponije smeća i bespravna gradnja, Petrović nijednom riječju nije priznao da je to stanje posljedica neprovođenja zakona iz ove oblasti, zbog čega je ovaj problem i poprimio razmjere “ekološke bombe” – ističe se, između ostalog, u saopćenju ilidžanskog SDP-a, koje je potpisala njegova predsjednica Suada Hadžović.
SAN

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.