EkologijaNajnovije vijesti

Zagađenosti gradske vode za piće u Sarajevu?

Ljekari specijalisti upozoravaju: Broj oboljelih veći za 30%
SARAJEVO – Broj oboljelih od entamebe histolitike, oboljenja koje se u čovjekov organizam prenosi posredstvom nekvalitetne vode za piće, u Sarajevu je u 2006. godini povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni period.
Ovu alarmantnu informaciju jučer je potvrdio Rusmir Mesihović, zamjenik direktora Klinike za gastroenetrohepatologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu “Koševo” (KCUS). Mediji su nedavno objavili informacije o mogućoj zagađenosti vode za piće iz gradskog vodovoda koju pije nekoliko stotina hiljada Sarajlija, nakon čega su predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i preduzeća “Vodovod i kanalizacija” javnost ubijedili da je voda za piće u potpunosti ispravna i da nije opasna za zdravlje.
“Ovo je uporno i dosadno oboljenje. Manifestuje se
bolovima u donjem dijelu stomaka, proljevastim stolicama i temperaturom. Građane obavještavamo da bolest nije toliko opasna, te da se u dosta slučajeva uspješno liječi”, kaže dr Mesihović. Objašnjava da ovu bolest uzrokuje ameba, koje u organizam dospijeva konzumiranjem nekvalitetne vode za piće.
“Bolest dijagnosticiramo na osnovu pregleda debelog crijeva i analize stolice”, dodaje Mesihović.
Da je ova bolest u porastu potvrdili su nam u sarajevskim apotekama, kod kojih oboljeli od ove bolesti traže propisanu terapiju.
“U posljednjih pola godine 50 novih oboljelih od entamebe histolitike zatražilo je, uz liječničku terapiju, biljne preparate za liječenje ove bolesti. Prvi slučaj ovog oboljenja zabilježen je 1998. ili 1999. godine. Od tada je ova bolest u konstantnom porastu”, kazala je Aida Zupčević, direktor preduzeća “Faveda”, u čijem je sastavu i apoteka.
Jedan od glavnih lijekova koje ljekari propisuju oboljelim od entamebe histolitike je humatin. Cijena jedne doze ovog lijeka je oko 100 KM, a za potpuno izlječenje potrebne su minimalno tri. U ovoj godini u privatnoj apoteci “Dina” i apotekama JU “Apoteka Sarajevo” izdatao je oko 100 ovih lijekova.
Analizu vode treba da napravi nezavisna institucija
Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva, kaže da ne bi bilo loše da neka nezavisna institucija, kakvih samo u Sarajevu ima devet, napravi analizu vode za piće u Sarajevu.
“Ja vjerujem Upravi ‘Vodovoda’ iz Sarajeva koja tvrdi da je voda u Sarajevu čista i zdrava za piće, jer je oni testiraju na uzorcima sa 50 mjesta. Činjenica jeste da su sve površinske vode koje napajaju izvorište zagađene, ali mi imamo izuzetno jake prirodne filtere jer se voda izvlači iz bunara dubokih 28 ili 30 metara. Slojevi tla na toj dubini iščiste vodu od svih velikih zagađenja, a hlor koji djeluje i tridesetak dana očisti ostalo”, kaže Kupusović. Ministar okoliša u Vladi FBiH Katica Čerkez cijeni da te analize nisu skupe i napominje da je ona, dok je bila načelnik općine Vitez, povremeno plaćala tamošnjim domovima zdravlja da ih naprave.
“Imao sam krvavu stolicu”
Nakon alarmantnih upozorenja medija o mogućoj zagađenosti vode iz gradskog vodovoda, “Nezavisnim” se javilo nekoliko oboljelih Sarajlija.
“Prije tri mjeseca obolio I sam od entamebe histolitike. I Imao sam krvavu stolicu i nadut stomak. Otišao sam ljekaru i analizom stolice ustanovili su da je u njoj prisutna ameba. Ljekari su mi propisali humatin koji sam pio dva mjeseca. Živim s majkom i ona je također bolovala od entamebe histolitike”, kazao je Sarajlija koji je želio da ostane anoniman. S.Lemo – Nezavisne

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.