EkologijaNajnovije vijesti

Zaštita voda zadatak i u 2007. – Područje rijeke Save ogledalo države

Bosna i Hercegovina je na isteku 2006. godine još jednom iskazala spremnost da stane u zaštitu rijeke Save i odlučnije provodi Okvirnu direktivu o vodama Evropske unije.
Na tom zadatku, uz nadležne državne institucije, veliki angažman iskazaće i nevladine organizacije, medu kojima je i Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) iz Sarajeva.
Predstavnici ovog centra učestvovali su na međunarodnoj konferenciji nevladinih organizacija područja sliva rijeke Save, održanom u Krapinskim Toplicama i sa učesnicima iz Slovenije, Hrvatske i Srbije se saglasili da je Sava zajedničko naslijede.
To, kako ističe Igor Palandžić iz COOR, znači da je rijeka Sava i naš život u okolici ovisan o
nama samima i našem djelovanju kako dobrom tako i lošem.
Pomenuti skup može se tretirati i kao početak uspostavljanja  neformalnog međunarodnog saveza udruga s područja rijeke Save i preuzimanja aktivne uloge u izradi plana upravljanja ovom rijekom. Taj posao odvijače se uz puno učešće stanovništva.
Da su namjere učesnika konferencije ozbiljne, vidi se i j po publikaciji Rijeka Sava – naše zajedničko naslijede, napisanoj na pet jezika i distribuiranoj  pred sami istek 2006. godine. Time je najavljeno da će bitka za Savu, njene vodne resurse, biološku vrijednost i posebno zaštitu biti okosnica angažmana u 2007. godini. Podršku daju i UN – program za razvoj (UNDP) i GEF.
H.A.- Oslobođenje

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.