EkologijaNajnovije vijesti

Nema dokaza o zagađenosti vode

Županijsko tužiteljstvo provjerava navode o zagađenosti vode u Sarajevu
SARAJEVO –
Sarajevsko Županijsko tužiteljstvo provjerava navode o zagađenosti sarajevske vode fekalijama koje je u javnost nedavno iznio koordinator za infrastrukturu u Općini Ilidža Nazim Mahmutović.Tužiteljstvo također provjerava je li Mahmutović time počinio kazneno djelo lažnog uznemiravanja javnosti.
Nema elemenata kaznenog djela
Glasnogovornik sarajevskog Tužiteljstva Oleg Čavka potvrdio je te riječi i za naš list izjavio kako ne postoje dokazi koji potvrđuju Mahmutovićeve navode. Dodao je kako zasad nema naznaka da je Nazim Mahmutović počinio spomenuto kazneno djelo.
“Ne vjerujem da će biti kazneno gonjen jer nismo pronašli elemente kaznenog djela”, kazao je Čavka. Podsjetimo, Mahmutović je krajem prosinca posredstvom medija upozorio građane Sarajeva, a prvenstveno stanovništvo na području općine Ilidža, da se mogu zaraziti ako i dalje budu pili vodu iz sarajevske vodovodne mreže.
“Kanalizacijska mreža uopće nije
riješena tako da kanalizacija svih općina slobodno teče prema vodotocima Ilidže. Sve rijeke i osam vodotoka općine Ilidža izravno su zagađeni kanalizacijama iz jedanaest općina. Otpadne vode prolaze pokraj i više od 800 hektara vodozaštitne zone, teku dalje prema rijeci Bosni i nastavljaju prema slivu rijeke Save”, naveo je Mahmutović.
Sarajevo bez pročišćivača
Mahmutović je napomenuo da pročišćivač, koji je i prije rata bio upitan, ako se osposobi, može pokriti tek trideset posto teritorija Sarajevske županije.
“Danas je Sarajevo bez ijednog pročišćivača vode. Nisam kompetentan govoriti o ispravnosti vode, ali imam pravo piti vodu iz česme”, rekao je novinarima Nazim Mahmutović. Nakon tih izjava, iz sarajevskog Vodovoda su poručili da se tijekom godine obavlja osam tisuća analiza vode, da se dnevno uzimaju uzorci s 35 kontrolnih točaka te da analize nikada nisu pokazale daje voda zagađena. Nazim Mahmutović jučer nije želio davati komentare budući da je na godišnjem odmoru do ponedjeljka. Negirao je da je suspendiran s posla kako su prenijeli pojedini mediji.
“Ne bih ništa komentirao. Ja sam svoje rekao, neka sada struka kaže svoje. Ne bojim se saslušanja u Tužiteljstvu i čekam da me pozovu”, kratko nam je rekao Mahmutović.
Jutarnji list

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.