EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Učinimo sve na očuvanju Neretve

MOSTAR – Prije dvadesetak dana održana je skupština ribolovaca Sportskog ribolovnog društva “Neretva” na kojem je izabran i novi predsjednik društva. Tu će dužnost u sljedeće četiri godine obnašati Josip Praljak, umjesto bivšeg predsjednika Vjekoslava Arapovića koji je izabran za predsjednika Federalnog zavoda sportskih ribolovaca. Skupština je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, a odmah na početku je analiziran rad društva u protekloj godini. Najvažnije od svega je to da je zabilježen veliki nerad u protekloj godini na očuvanju rijeke Neretve, kako od ribočuvara, tako i od svih članova društva.
Provođenje radikalnih mjera
Upravni odbor Sportskog ribolovnog društva na čelu s novoizabranim predsjednikom, “Neretva”, uglavnom sastavljen od mlađih članova, odmah je krenuo s provođenjem radikalnih mjera na očuvanju Neretve.
“Nakon održavanja skupštine odmah smo krenuli s realizacijom zacrtanih ciljeva. Stupilo se u kontakt s
ribočuvarima, oformila se komisija za zaštitu ribe te su se odmah nakon toga počeli javljati volonteri koji žele pomoći u očuvanju ribe. Glavni cilj nam je prije svega očuvanje rijeke i borba protiv krivolovaca, koji love ribu na različite načine, kako štapom, tako i različitim nedozvoljenim sredstvima poput dinamita, struje, podvodnih pušaka”, kazao nam je Praljak dodavši da će učiniti sve da se krivolovu već jednom stane na kraj. Tako je novoizabrano vodstvo u prošlu nedjelju uspješno odradilo masovnu akciju sprječavanja krivolovaca. U samoj akciji je sudjelovao kompletan upravni odbor društva te tridesetak njegovih članova. Akcija je uspješno odrađena, i tom prigodom je uhvaćeno 13 krivolovaca kojima su oduzeti štapovi i protiv svih njih će biti pokrenute prekršajne prijave.
Sačuvati mekousnu pastrvu
“U borbi protiv krivolova prije svega će nam trebati pomoć ljudi koji prvenstveno vole Neretvu, i koji će nam pomoći da sačuvamo riblji fond, posebice mekousnu pastrvu, endemsku vrstu ribe koja se nalazi u Neretvi”, istaknuo je Praljak dodavši da će apelirati i na pravosuđe, tako da se krivci koji budu radili krivolovne prekršaje kane. Dosadašnje akcije sprječavanja krivolova članovi društva su radili samo po danu, a za promjenu će ih ubuduće raditi i po noći i to u suradnji s MUP-om. Osim toga, Sportsko društvo ribolovaca “Neretva” je ponudilo i stručnu pomoć tržišnim inspektorima za prepoznavanje ribe, kako se više ne bi događalo da inspektori ne znaju razlikovati ribu. Tako se na ovaj način želi spriječiti i prodaja ribe po restoranima, što su krivolovci dosad činili.
Piše: Dalibor Drlje – Dnevni list

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.