Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiTakmičenja

Država se nije nametnula turizmom

ČAPLJINA/HUTOVO BLATO – U prostorijama motela Karaotok održana je sjednica o temi pristupa naše zemlje regionalnom jadranskom turističkom udruženju. Raspravljano je trenutačnom položaju turizma u BiH s posebnim osvrtom na turizam u čapljinskom kraju, kao i o značaju koje nadolazeće svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu ima za promidžbu tog kraja.
“Cilj današnjeg sastanka je razgovorom i razmjenom mišljenja razmotriti mogućnosti razvoja Parka prirode i ostalih ekoloških i turističkih odredišta u našoj zemlji. Akteri različitih udruženja, kao što su
Turističko udruženje BiH, Turističko udruženje Čapljina, Sportsko-ribolovni savez BiH, Park prirode Hutovo blato, ekološka udruga Lijepa naša iz Čapljine i drugi moraju pronaći zajednička sredstva i metode kako bi se na što adekvatniji način prezentirala turistička ponuda ovog podneblja i da bi se naša zemlja uspjela konkurirati ostalim turističkim odredištima Jadrana”, istaknuo je Božo Vukoja dopredsjednik Turističke zajednice FBiH.
Istaknuto je da se svi turistički resursi, ako bude znanja i zalaganja, mogu na kvalitetan način usmjeriti, što do sada nije bio slučaj jer država nije dovoljno iskoristila svoju poziciju da se nametne kao zemlja s kvalitetnom turističkom ponudom. Raspravljalo se i o odnosu ekologije i turizma.
“Mislim da naša zemlja ima dosta toga turistima za ponuditi. Sve aktivnosti o razvoju i promociji turizma moraju ići planski i kroz strategiju. Turizam da, ali ne pod svaku cijenu. Ako se ide samo zato da se promiče turizam, a pritom se ne pazi na ekologiju, neće se ništa postići. Stoga, ekologija mora biti jedan od bitnih čimbenika razvoja turizma”, rekao je Šemsudin Džeko.
Također je navedeno da se mnogo može učiti i iz pogrešaka regionalnog udruženja Jadrana, kako se iste ne bi ponovile i kod nas. Nikola Puce, predsjednik Sportskog ribolovnog saveza BiH, smatra da će iduće svjetsko prvenstvo na pravi način promovirati čapljinski kraj i Hercegovinu.
I. Beno – Dnevni list

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.