EkologijaNajnovije vijesti

Održan rafting na Miljacki

SARAJEVO – Pet raft-čamaca s rafterima iz skoro svih dijelova BiH jučer se bez većih problema spustilo niz Miljacku kroz centar Sarajeva dužinom od oko pet kilometara.
Ovaj neobični rafting, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u sklopu obilježavanja godišnjice osnivanja “Bosnalijeka”, organizuje menadžment ovog proizvođača lijekova.
“Ovo je jedan od načina obilježavanja već 56. godišnjice našeg preduzeća. Sve je počelo slučajno kada su se rafteri iz Bihaća, kojima je ‘Bosnalijek’ obezbijedio neku opremu, ponudili da se spuste niz Miljacku. Mislim da je zanimljivo Sarajlijama i do sada smo naišli na dobre komentare. Iduće godine uvešćemo novine, tako da ovaj rafting ima neki takmičarski naboj”, kazao je Edin Arslanagić, direktor “Bosnalijeka”, istakavši da će idući rafting obilovati egzibicijama.
Rafteri koji su jučer krstarili Miljackom istakli su da rijetko kada voze mirniji rafting.
“Super je bilo. Inače nikada nemamo publiku, jer se spuštamo niz vrleti, a sada je bilo mnogo
građana koji su se s mostova iščuđavali. Srećom da postoji brana, pa je vodostaj bio veći, inače bismo, kao ranijih godina, čamac više nosili, nego što bismo plovili Miljackom”, kazao je Sedad Kovačević, jedan od učesnika raftinga, koji se najčešće spušta niz kanjone Neretve.
Mnogobrojne Sarajlije su s odobravanjem pratile čamce kako se spuštaju niz Miljacku, mada je bilo i komentara da su, “umjesto da se spuštaju, trebali zavrnuti rukave i počistiti smeće iz rijeke”. Na kraju raftinga kod Vrbanja mosta organizovan je mini-roštilj, te su se građani Sarajeva počastili specijalitetima sa roštilja.
D. Muminović – Nezavisne novine

(Moj komentar: Bolje bi bilo Bosnalijeku da uloži pare u prečistaće otpadnih voda iz svoje fabrike i da doniraju sredstva za očuvanje vodotokova jer godinama truju Miljacku, a ne vjerujem da su se baš pretrgli izdvajanjem sredstava za nešto slično, nego što organizuju ovu stupidnu manifestaciju.
Ne pročitah u vijesti da li su i rafterima obezbjedili besplatne lijekove iz svog asortimana za eventulane infekcije i moguća trovanja zbog kontakta sa vodom.
)

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.