Iz Udruženja i savezaNajnovije vijestiTakmičenja

Održana sjednica Organizacionog odbora 27. Svjetskog klupskog prvenstva

Na sastanku Organizacionog odbora Svjetskog klupskog prvenstva održanog 18.01.2007. godine, a pod predsjedavanjem gosp.Željka Komšića, člana predsjedništva, analizirana je finansijska situacija glede dosadašnjih i budućih aktivnosti za organizaciju i provođenje ove značajne manifestacije.
Takođe, razmatrana je i izrada finansijskog plana za buduće investicije te dinamičkog plana prikupljanja sredstava, kao i njihovog rasporeda i utroška.
Najveća stavka u organizaciji i pripremi Svjetskog prvenstva je izgradnja 3900 metara pristupnog puta punog profila (širine 5 metara), za koji je općina Čapljina izradila projeknu dokumentaciju.Prema toj dokumentaciji, cijena izgradnje te nove saobraćajnice bi iznosila
1.150.000 KM.
Vezano za ovo, dogovoreno je da se u toku iduće sedmice, po mogućnosti na Karaotoku, organizuje sastanak kojem bi prisustvovali gosp. Komšić, resorni federalni ministar – gosp. Nedžad Branković, direktor federalne direkcije cesta, te ministar prometa i komunikacija Hercegovačko-neretvanskog Kantona i načelnik općine Čapljina, kako bi se obezbjedila sredstva za realizaciju ovog projekta i dogovorilo ko će biti investitor.
Takođe, dogovoreno je da se sredstva od 560.000 KM koja su neophodna za neposrednu organizaciju ovog takmičenja, koja podrazumjevaju izgradnju takmičarske staze, obezbjede u iznosu od 200.000 KM iz budžeta F BiH s tim da su sredestva u iznosu od 96.000 KM za samu stazu mogu smatrati obezbjeđenim.
Sportsko ribolovni savez Bosne i Hercegovine bi bio investitor ovog projekta a ministar Gavrilo Grahovac će obezbjediti uplatu neophodnih sredstava.
Stručnu pomoć u realizaciji tendera i provedbe neophodne procedure obezbjedit će kabinet člana predsjedništva i predsjedavajućeg Organizacionog odbora, gosp. Komšića, kako bi cijeli utrošak budžetskih sredstava bio proveden po zakonu o javnim nabavkama.
Ostatak sredstava će se pokušati obezbjediti iz budžeta novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kao i dijelom iz budžeta vlade Republike Srpske.Takodje je ragovarano i o obnovi motela “Karaotok” za šta je potrebno oko 300.000 KM, a što će se pokušati obezbjediti iz budžeta Hercegovačko-neretvanskog Kantona/Županije.
Konstatovano je da svi radovi na postavljanju pontonskog mosta, neophodnog za prilaz takmičarskoj stazi, a koji izvode Oružane snage Bosne i Hercegovine , teku bez problema.
Zaključeno je da odabrana marketinška agencija mora aktivirati svoj rad i krenuti u prikupljanje sredstava od potencijalnih sponzora ove manifestacije.
S obzirom da su rokovi vrlo kratki, zaključeno je da Organizacioni odbor i svi subjekti uključeni u organizaciju Svjetskog prvenstva intenziviraju svoj rad, vodeći računa o činjenici da će se prikupljanje finansijskih sredstava odvijati otežano, jer praktično niti jedna vlada nije formirana izuzev vlade republike Srpske.
Izražena je nada da će se i pored ovih objektivnih teškoća prvenstvo organizovati i provesti bez ikakvih problema.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.