Potpisivanje peticije u Blagaju

U povodu odluke Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o dodjeli koncesije za istražne i eksploatacijske radove na nalazištu mineralne sirovine tehničkog kamena krečnjaka na lokaciji Raševac poduzeću HP Investing d.o.o. Mostar, oglasile su se mnoge organizacije s područja Blagaja. Iz organizacija smatraju da je mišljenje stanovnika u odlučivanju o toj problematici potpuno zanemareno.
“Zbog štetnosti kamenoloma i asfaltne baze po zdravlje nas i naše djece, floru i faunu, našu imovinu, podzemnu vodu rijeke Bune i riblji fond u njoj, razvoj turizma te izravnog narušavanja okružja kulturno povijesnog spomenika, dižemo glas protiv te namjere”, navodi u priopćenju šest organizacija s područja Blagaja.
Mještani Blagaja smatraju da postoje nepravilnosti u postupcima koji su prethodili davanju koncesije na eksploatacijske radove.
“Prosvjedujemo i tražimo da se obustavi procedura vezana za izgradnju postrojenja po zahtjevu HP Investinga d.o.o. Mostar te postupak obnovi. Tražimo da Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša povuče okolišnu dozvolu, a Vlada HNŽ-a svoju odluku o dodjeli koncesije te Gradsko vijeće Mostara mišljenje o dodjeli koncesije”, navodi se u priopćenju.
Potpisivanja peticije protiv odluka federalne i županijske vlade su u tijeku, a kako doznajemo, peticiju je već potpisalo 1.200 mještana Blagaja. Pojasnimo, poduzeće HP Investing dobilo je okolišnu dozvolu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i okoliša, kao i koncesiju od Vlade HNŽ-a za korištenje mineralne sirovine kamena krečnjaka na razdoblje od trideset godina.
V.Bjelica – Dnevni list

Pročitajte i:   Održano prvo kolo SPIN lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.