EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

“Interseksualnost” kod riba povezana s ljudskom aktivnošću

Naučnici su uspjeli povezati učestalu pojavu mužjaka riba koji imaju ženske karakteristike s hemikalijama koje su pronađene u američkoj rijeci Potomac.Pronađene hemikalije u ovoj rijeci uključivale su pesticide, inhibitore gorenja i sredstva za ličnu higijenu, koje utječu na hormonalne poremećaje kod riba.
2003. godine naučnici su počeli pronalaziti ćelije ribljih jaja na testisima mužjaka grgeča koji živi u rijeci. Naučnici su sumnjali da anomalije reproduktivnih organa imaju veze s poremećajem ribljeg endokrinalnog sistema, koji regulira lučenje određenih hormona, kao što je estrogen i testosteron, a koji utječu na mnoge seksualne i
reproduktivne karakteristike organizama.
Sumnjalo se da je klasa hemikalija, kojoj je dat naziv EDC (endocrine disrupter compounds), odgovorna za ”interseksualne” karakteristike, a ovo istraživanje je prvi dokaz te teorije. EDC u organizmu oponaša prirodne hormone, i na taj način remeti normalno funkcioniranje endokrinalnog sistema.
Naučnici su analizirali 30 primjeraka grgeča, koji su izvađeni na 8 različitih lokacija duž rijeke. Primjerci riba uključivali su i ženke i mužjake s normalnim seksualnim organima, ali i ”interseksualne” mužjake. Oni su u krvi riba, kao i u vodi, pronašli mnoge poznate EDC hemikalije, ali i različite vrste antibiotika.
Zagađivači su pretežno u području industrije za preradu ribe, peradi, ali i gradska kanalizacija.
Još uvijek nije razjašnjeno da li EDC hemikalije predstavljaju ikakvu opasnost za ljude, ali velika učestalost ”interseksualnosti” kod riječnih životinja zabilježena je i na drugim lokacijama u SAD-u i u Evropi.
Industrijski zagađivači povezani su s pojavom abnormalnosti u razvoju kod životinja kao što su aligatori, žabe i polarni medvjedi.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.