EkologijaKrivolovNajnovije vijesti

Na rijekama i jezerima Hutova blata

Park prirode Hutovo blato odnedavna često je u medijima zbog priprema za svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu i zbog čestih incidenata s lovokradicama i ribokradicama. U sve to uklopila su se i posljednja dva velika požara, koji su, prema prvim informacijama s terena, podmetnuti, a uz pustošenje stotinjak hektara vegetacije i niskog raslinja, vatra je ugrozila i brojne životinjske vrste.
Još se ne zna tko su piromani, a lovočuvari i policija odnedavna zatekli su nekoliko skupina lovokradica i ribokradica koji čamcima te uz uporabu
agregata i drugih pomagala pokušavali iskorijeniti riblji fond na rijekama i jezerima Parka prirode Hutovo blato.
– Pojačali smo i ophodnje naše lovočuvarske službe, koja često na terenu nailazi na drske lovokradice. Stoga i nije isključeno da baš te lovokradice i podmeću požare ne samo na tom području, nego i na području Metkovića i Opuzena – upozorava Nikola Zovko, direktor Parka prirode Hutovo blato, te dodaje da se, unatoč svim tim incidentima, uvode novi sadržaji koji će biti iskorak u turističkoj ponudi.
Uz provjereni fotosafari, na rijekama i jezerima Hutova blata uskoro će biti sagrađena i šetnica do uzvišenja na kojem je već podignuta promatračnica. Odatle bi gosti kao na dlanu mogli promatrati cijelo Hutovo blato u kojem su već sagrađene i edukacijske staze za djecu na školskim izletima i ekskurzijama.
Tu su i zanimljive kućice za razgovor s pticama, a ovih dana na tom se području šetka i magarac koji je prava atrakcija za sve one koji dolaze u motel Karaotok.
Uza sve to, u tijeku su i pripreme za svjetsko prvenstvo u sportskom ribolovu, koje će biti i najveći sportski događaj u BiH nakon zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu. Park prirode Hutovo blato omiljeno je mjesto za zimske pripreme brojnih sportskih klubova iz cijele države, koji uz povoljnu klimu tu imaju sve uvjete za treniranje i rekreaciju.
Večernji list

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.