Iz svijetaNajnovije vijesti

Najveća jezera svijeta – Jezero Urmija

Urmija je slano jezero smješteno u sjeveroistočnom dijelu Irana, u iranskom Azerbejdžanu, zapadno od južnog dijela slično oblikovanog Kaspijskog mora.To je najveće jezero u Iranu, sa površinom od oko 5.200 kvadratnih kilometara. Ovo jezero je oko 140 kilometara dugo i 55 kilometra široko. Najveća dubina iznosi 16 metara.
• Jezero je dobilo ime po glavnom gradu provincije Urmija, originalno ime na starom sirijskom jeziku koje znači grad vode. Početkom 1930-ih se zvalo jezero Rezaiveh po Rezi Shah Pahlaviju, ali je promijenilo ime u Urmija krajem 1970-ih. Njegovo staro persijsko ime je bilo Chichast. Zajedno sa jezerom Van i jezerom Sevan, Urmija je bila jedno od tri velika jezera nekadašnjeg Armenskog kraljevstva.
Jezero je obilježeno sa više od hiljadu malih
stjenovitih ostrva, na kojima se zadržavaju različite vrste divljih ptica tokom migracije, uključujući flaminge, pelikane, kašikare, ibise, rode, galebove itd. Na drugom ostrvu po veličini Kabudanu nalazi se grob Hulagu Kana, unuka Džingis Kana.
Na osnovu visokog nivoa slanosti, jezero ne održava nijednu vrstu ribe. Ipak, jezero Urmija se smatra jednim od najvećih prirodnih prebivališta Artemie, koja služi kao izvor hrane za ptice selice poput flaminga. Najveći dio oblasti jezera se smatra nacionalnim parkom.
Jezero je glavna barijera između dva najvažnija grada u provincijama iranski zapadni Azerbejdžan i istočni Azerbejdžan, Urmija i Tabriza. Projekt izgradnje mosta preko jezera je započeo 1970-ih, ali je napušten nakon iranske revolucije 1979. godine. Projekat je ponovno oživljen početkom 2000-ih i trebao je biti završiti do kraja 2006. godine.Vjeruje se da soli jezera imaju pozitivne uticaje na zdravlje, naročito u liječenju reumatizma.Jezero Urmija ima 102 ostrva.
Oslobođenje

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.