Iz svijetaNajnovije vijesti

Slatkovodno jezero o kojem žive i morski psi

Jezero Nikaragva ili Granada je ogromno slatkovodno jezero u Nikaragvi tektonskog porijekla. Sa područjem od 8.264 kvadratna kilometra, to je treće po veličini jezero u Južnoj Americi, 21. u svijetu i neznatno je manje od jezera Titikaka. Sa visinom od 32 metra nadmorske visine, jezero dostiže dubinu od 26 metra. Naizmjenično je spojeno rijekom Tipitapa za jezero Managua.
• Uprkos tome što je jezero Nikaragva slatkovodno jezero, u njemu žive morski psi (Carcharhinus nicaraguensis), vrsta koja se u potpunosti adaptirala životu u slatkoj vodi. Zbog ove činjenice i male udaljenosti od Tihog okeana, naučnici vjeruju da je oblast koja je sada jezero nekada bila veliki zaljev.
Vremenom se prolaz zatvorio i formiralo se jezero dok su morski psi još bili u njemu. Nedavna istraživanja su pokazala da morski psi možda prolaze rijekama koje povezuju jezero sa Karipskim morem.
• Nikaragvanci ga zovu Lago Cocibolca ili Mar Đula, što bukvalno znači
slatko more. Ustvari, jezero je baš kao more, samo što voda nije slana. Poput mora, ima velike talase, izazvane istočnim vjetrovima koji pušu zapadno prema Pacifiku.Takode, ima lance ostrva, kao što su Ometepe i Solentiname, zajedno sa slatkovodnim morskim psima.
Jezero je povezano sa Karipskim morem plovnom rijekom San Juan. Čak ima prošlost i karipskih pirata. Uprkos tome što otiče u Karipsko more, Tihi okean je dovoljno blizu da se lako može vidjeti sa planina na jezerskom ostrvu Ometepe.
Oslobođenje

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.