Udruženje sportskih ribolovaca “Glavatica” Jablanica

Općina Jablanica pomaže izgradnju ribarskog doma
U razgovoru sa predsjednikom USR Glavatica iz Jablanice Ćazimom Arfadžanom saznali smo da je trenutno ribarska aktivnost minimalna s obzirom na vrijeme i zakonske zabrane koje traju do 1. marta na sve salmonoidne vrste. Ipak, to je vrijeme iskorišteno da se obave završni radovi na izgradnji ribarskog doma na jezeru Grabovica, na lokaciji Žarnik, koji će se na početku ove sezone predati ribolovcima na upotrebu. Od gradnje ovog doma ne bi bilo ništa da u pomoć nije priskočila Općina Jablanica i njen načelnik Salem Dedić, donirajući potrebna sredstva za završetak radova.
Predsjednik Arfadžan, takođe, navodi da očekuje znatne probleme u vezi sa najavljenim polaganjima
ribolovačkih ispita i cijena ribolovačkih dozvola, s obzirom da se još ništa konkretno ne zna, a sezona je na pomolu. Jablaničani će, bez obzira na brojna loša iskustva iz prošle sezone, i dalje provoditi zakon, mada su svjesni da mnoga udruženja to i ne čine.
Nastaviće se i aktivnosti oko izgradnje ribarskih staza na jezeru Grabovica.
U narednom periodu će se pojačati robočuvarska služba sa još jednim ribočuvarom i svi će oni biti uniformisani, opremljeni čamcem i potrebnim akreditacijama, kako to Zakon i nalaže. Dosadašnji rezultati na suzbijanju krivolova su znatni, međutim, uvijek je cilj da oni budu još i bolji.
Alija Pušina – Oslobođenje

Pročitajte i:   Sretno Badnje veče i čestit Božić!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.