Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U FBiH počela primjena Zakona o slatkovodnom ribarstvu

Grabljive birokrate u lovu na “sitnu ribu” ♦ Cijena godišnje ribolovačke dozvole 100 KM, ali ona ne vrijedi za cijelo područje Federacije, polaganje ribolovačkog ispita dodatnih 20
U više navrata smo pisali o odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu, o nemoralnoj visini godišnje dozvole, o nejednakom tretmanu voda u Federaciji (totalno nepoznavanje stanja na pojedinim vodama u ekološkom, ihtiološkom, biološkom i svakom drugom smislu)… Međutim, to nije smetalo ministru Marinku Božiću, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva FBiH da i ove godine nastave po starom.
Cijena godišnje ribolovačke dozvole iznosi 100 KM i ona ne vrijedi za cijelo područje Federacije. Naprimjer, ako ste ribolovac sa čiste i ribom bogate Une i imate godišnju dozvolu, ona vam ne vrijedi u ribolovu na “ubijenoj”, zagađenoj i nadasve ribom siromašnoj Miljacki, Željeznici, Bosni… Treba li da ponovimo, ribolovci su najčešće
nezaposleni, penzioneri i djeca. Zar ta i tolika populacija ljudi, a procjenjuje se da sa članskim kartama ima oko 30 hiljada ribolovaca, treba da plaća toliku cijenu i da ima enormne troškove oko ovog svog korisnog i zdravog hobija i sporta.
Ali, i ovi troškovi, prema ocjeni pomenutog ministarstva, nisu dovoljni da bi se čovjek bavio ribolovom, pa je uslijedilo i njegovo dodatno angažovanje, da u skladu sa demokratijom i evropskim putem nedavno pronađu još jedan dodatni namet, pljačku ribolovaca: svako prije kupovine preskupe dozvole mora pokazati i papir da je položio ribolovački ispit, u skladu sa nakaradnim zakonom, njegovim članovima 20, 21 i 23. Taj papir ribolovce dodatno košta 20 KM, bez obzira na njegov ribolovački staž i godine starosti mora izaći pred Komisiju.
Naravno, ministar Božić se je pobrinuo da taj ispit ribolovcima olakša, pa je u tu svrhu štampan i odgovarajući Priručnik koji košta svega 5 KM. Bićemo korektni, pa reći: ovaj priručnik se daje udruženjima gratis, ali samo jedan primjerak na sto članova. Nije onda čudo što su mnoga lokalna udruženja odlučila da bojkotuju ovu aktivnost i da sami odrede svoje cijene godišnjih dozvola.
Možda je ovo zaista i jedini put ka Evropi i možda je ovo i realna cijena, s obzirom na broj ministarstava i u njemu zaposlenih birokrata (dovedenih što stranački, što rodbinski), broja službenih automobila, sekretarica, okruglih stolova, ručkova i reprezentacija, mobitela, udruženja, generalnih sekretara, predsjednika… To bi bilo preveliko finansijsko breme i za bogati Kuvajt, a za za nas siromašne Bosance i Hercegovce, prema mišljenju ministra i Ministarstva, to izgleda nije.
Centralna komisija
Kako smo doznali od generalnog sekretara Sportsko-ribolovnog saveza Federacije BiH Rifeta Hadžihasanovića, Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo FBiH je odredilo Centralnu komisiju za polaganje ribolovačkog ispita u čijem sastavu su i članovi zaposleni u ovom ministarstvu. Komisiju za polaganje ispita čine: Željko Mišić, predsjednik (Sarajevo), Samir Muhamedagić (Sarajevo), Jerko Pavličević (Mostar), Anela Karačić (Sarajevo) i Rifat Hadžihasanović (generalni sekretar SRS Federacije). Članove komisije činiće i predstavnici kantolanih ribolovačkih saveza, iz svakog po dva.
Komisije će svoj posao obavljati na mjestima koje odredi lokalno udruženja, a u radu lokalne komisiji na samom ispitu učestvovaće i članovi Centralne komisije. Naravno, za svoj posao članovima su predviđene dnevnice u visini od 42 do 58 KM.
Ne želeći da umanjimo stručnost pomenutih članova, mišljenja smo da je u ovoj komisiji moralo imati mjesta i za stručnjake i ribolovce potut Save Martinovića, Senada Kurtovića, Avde Sofradžije, Murisa Đuga i mnogih drugih poznatih i priznatih stručnjak iz ovog sporta, ili će i oni morati polagati ispit pred novopečenim stručnjacima.
Nepromijenjene cijene dozvola u RS
Ribolovci u RS i u 2007. plaćaju godišnju ribolovačku dozvolu od 50 KM (u taj iznos uračunata i pretplata na Ribolovački list) i s tom dozvolom mogu pecati na svim vodama u ovom entitetu. Ova dozvola za penzionere starije od 65 godina košta 15, a one mlađe 25KM, dok RVI košta od 10 do 15KM.
U Republici Srpskoj se ne plaća polaganje ribolovačkog ispita jer on, prema trenutno važećem zakonu nije ni predviđen.
I RS se nalazi u BiH i na putu ka ulasku u Evropu, a znamo i da su sve vode na tom području i te kako čistije i bogatije ribom.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.