Najnovije vijestiReportažeUlovi

Ribnik – lov lipljena

Rijeka Ribnik, prvi put posjećena u martu, opet je bila ciljem ekspedicije. Ovaj put, ekipa će pokušati prevariti u prošloj posjeti najmanje uhvaćenog, ribničkog lipljena, mudricu, borca, ljepotana.
Jovica Dujmović je pokazao izvor Ribnika i objasnio da je rijeka duga 5.600 metara, i da se ulijeva u Sanu. Pokazao je i jedan raritet, mlin star 100-150 godina koji je još uvijek u funkciji i koji još uvijek melje pšenicu i kukuruz okolnim mještanima.
Mada smo prošli put pisali o ovoj rijeci, njenim ljepotama, nije zgoreg podsjetiti se tih podataka.
Rijeka izvire u mjestu Gornji Ribnik, petnaestak minuta vožnje od Ključa, i nastaje iz dva vrela.Stanovnici ove rijeke su salmonidi, lipljen, potočna pastrmka i kalifornijska pastrmka. Prosječna širina rijeke je oko
30 metara a dubina izmedju 50 i 80 centimetara. Kubikaža vode varira u zavisnosti od godišnjeg doba. Izvire na 300 metara nadmorske visine, a ušće u Sanu je u Velijama.

Lipljen, cilj ekipe, čini 70% populacije riba u Ribniku.U posebnom reviru na rijeci, u kojem je ribolov dozvoljen samo mahaćem, dopušteno je uzeti pet kalifornijskih pastrmki preko 25 centimetara, dok se potočna pastrmka i lipljen obavezno vračaju u vodu.

Po riječima Gorana Vukovića, U Ribniku ima jako puno ribe, zahvaljujući tom načinu ribolova, ali se rijeka i dalje poribljava. Napravljena je i infrastruktura pored jezera – hladnjaci, klupe i stolovi, gdje se ribolovci, a i ostali ljubitelji prirode koji se odluče posjetiti ovaj kraj, mogu odmoriti.Tu su i korpe za otpatke i sve drugo a čemu je svrha ugodan osjećaj i očuvanje prirode. Rijeka i korito su čišćeni u februaru a uskoro se planira novo čišćenje, a poslije njega i poribljavanje Ribnika krupnim lipljenom i potočnom pastrmkom. Ribolovci iz cijele Evrope su već počeli posjećivati ovu rijeku i ona postaje značajno ribolovno-turističko mjesto. Pored Čeha i Austrijanaca koji su več redovni, najave dolaska stižu i od Francuza i Talijana. U julu je planiran turnir u ribolovu mahačem, koji će biti malo Evropsko prvenstvo.

Lipljen je stanovnik hladnih, bistrih i brzih rijeka, sa karakterističnim velikim leđnim perajem, šiljatom glavom i malim ustima, zbog kojih se lovi na male mušice, brzi lovac koji ih hvata kad padnu na vodu ili kad u letu dodiruju površinu vode.Kao munja izlijeće sa dna i u djeliću sekunde ih hvata. Nevjerovatno borbena i jaka riba, koju iskusni ribolovci love suhim mušicama i nimfama.Za razliku od drugih riba, mušicu ne guta odmah, već je “oproba” osjetljivim usnama i nepcem, i ako nije po njegovom ukusu, ispljune je. Kod lov lipljena je jako važna vještina – kad uzme mušicu, potrebno je “zaigrati” štapom, jer ako je proguta i ako smo osjetili udar, budite sigurni da tog lipljena nećete izvući.Potom odmah promjenite mjesto jer se lipljen ne vara dva puta. U ovom slučaju, Suzi je nedmudrio jednog i naravno, nakon poljupca, vratio njegovoj rijeci.
Suzi se trideset godina bavi Fly Fishing-om i preferira lov nimfom, jer je 70% dešavanja i hranjenja ribe upravo pod vodom. Nimfe koje su se pokazale dobrim na ovoj vodi su “zečije uho”, “fazanov rep”, i “narandžasta nimfa”. Pokazao nam je i par površinskih muha koje su ovaj dan imale uspjeha.To su bile: “kraljevski kočijaš”, “crni mrav” i tri vrste krejca, svijetlo zelena, strugani horoz i boja meda.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Jan Janković – “Ribnik je za ovo vrijeme i vodostaj jedna od najdražih destinacija ribolovcima koji vole ribolov mahaćem. U ovom majskom periodu, aktivnost ribe na površini je 1 do 2 sata kada bi površinske muhe dale uspjeh, predlažem ribolov na nimfe. Od nimfi koristimo “gorski patak”, “majski cvijet”, “sedge”, ali je najbolja domaća – “poskakala” ili “kvasiguz”, sa otežanjem u glavi ili otežanjem bakrenom žicom u trupu”. On nam je i pokazao svoje adute – prva je jedna od varijanti izmedju fazana i zečijeg uha, a evo kako je pravi: “U repu ostavljam par isperaka patka,a u dubbing-u zečije uho i puha (kombinacija antracita, krem, tamno smeđe). Tijelo joj radim sa bakarnom ili olovnom žicom, u zavisnosti od brzine toka, a za leđa koristim interesantnu nijansu od zlatnog fazana, crna – boja kafe. Glava može a i ne mora biti lakirana. Ovo je jedna jednostavna i efektna varijanta za ovo doba godine i dobra zamjena za “gorskog patka”.
Druga jako uspješna nimfa na ovim vodama je zamjena za “sedge”-a: Jan u repić stavlja isperke sovinog pera (iako u pravilu ide bez repa, ali se to i nije pokazalo toliko bitnim), krem nijansu joj daje dlaka leđa posebne vrste zeca koja se koristi za izradu bundi, dio toraksa i nogice se rade od divljeg zeca pomješano sa puhom, a otežanje je takodje olovnom ili bakrenom žicom.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

I Mirza se okušao, te i osjetio snagu ovih ribničkih “mudrica”. U jednom momentu je došao u dilemu:”Ko će koga ovde zamoriti?”.Ipak, prevladalo je iskustvo, lipljen se oslobodio udice.Tada je Suzi Mirzi dao prve časove obuke za ovu umjetnost u ribarenju – Fly Fishing. I učenik nauči, ni sitna kiša nije umanjila Mirzinu upornost da onaj maloprijeđašnji osjećaj borbe sa lipljenom , upotpuni sa konačnicom, da jedna “mudrica” izađe na “suho”.A taj kojeg je on izvadio je još po nečemu bio poseban, imao je anomaliju leđne peraje koja se sastojala iz dva dijela.To mnogi stari ribolovci još nisu vidjeli.

Za kraj, poziv domaćina: posjetite rijeku Ribnik, ona će vam sigurno pružiti mnogo lijepog. Početnici imaju prostora za učenje, iskusni ribolovci imaju preko 50 akcija dnevno.A u julu je turnir.Do tada jedno veliko B I S T R O!

Bistro Bosno i Hercegovino!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.