Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Susret sa drvarskim ribolovcima – Tri generacije Marića sportski ribolovci

Prilikom polaganja ribolovačkih ispita u Drvaru upoznali smo jednu zanimljivu porodicu sportskih ribolovaca. To su Nebojša, Srdjan i Ivan Marić, djed, sin i unuk. Najstariji Nebojša, penzioner, rodjen 1938. godine, ribolovom se bavi neprestano od daleke 1957, što svjedoči i ribolovačka dozvola broj 37/57 izdata od strane S.R.D. Unac iz Drvara.
Nebojša nam priča da je “onda” dozvola bila skuplja, ali se je mogla kupiti jer su svi bili zaposleni. Ovaj prekaljeni ribolovac ni u ratnim vremenima, kao izbjeglica u Prnjavoru, nije prestajao biti član društva ribolovaca. U svom pedesetogodišnjem ribolovačkom stažu ulovio je nekoliko trofejnih mladica, pastrmki, štuka i lipljena, loveći na Uni, Uncu, Sanici, Ribniku, Krki, Zrmanji….
Nebojšin sin Srđan je i blagajnik USR Unac i član je tog društva, vjerovali ili ne, sa samo
dva dana života jer ga je otac učlanio kao novorođenće. O ovom događaju su pisale i neke tadašnje jugoslovenske novine.
Najmlađi član porodice Marić, unuk Nebojšin i sin Srđanov, Ivan je rodjen 1989. godine i učenik je Srednje ugostiteljske škole, a ribolovac U.S.R. Unac je od 2003. Zadovoljan je dosadašnjim ulovima i saznanjima iz oblasti ovog lijepog sporta, i što je najvažnije, boravkom u prirodi i u ribolovu nije prisiljen boraviti u kafićima, gradskoj gužvi i biti izložen svakodnevnim negativnim iskušenjima današnje omladine.
Na kraju druženja sa ovom ribolovačkom porodicom doznali smo i za jedan istinit i pomalo smiješan dogadjaj. Kada je unuk Ivan imao tri godine dopala mu se pastrmka koju mu je ispržio djed Nebojša pa je mali Ivan pitao kad će i on postati ribolovac. Djed mu je tada rekao da će, kad umre, sav pribor i ribolovačku opremu ostaviti njemu, a radoznali i nestrpljivi mališa ga je upitao: “A kad ceš ti, djede, umrijeti”?
H. GROMILIĆ

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.