EkologijaNajnovije vijesti

Potvrdjena informacija o dodjeli koncesije – Ako mještani kažu ne, nema ni hidrocentrale

Predsjednik Komisije za dodjelu koncesija općine Prozor, Šime Novaković, potvrdio je informaciju “Dnevnog avaza” da su lokalne vlasti dodjelile koncesiju širokobriješkoj firmi “Eco energi” za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Duščici u Dugama kod Prozora.Time će biti ugroženi 25-metarski vodopadi i šest slapova.
“Dobili smo ovu zakonom predviđenu dokumentaciju za dodjelu koncesije i nismo imali drugog izbora nego da im damo koncesiju.Međutim, njima je to bio lakši dio posla. Oni sada trebaju dobiti cijeli niz drugih dozvola, izmedju ostalog, i saglasnost mještana Duga.Čini mi se kako će to biti težak zadatak” – rekao je Novaković.
Iako u općini Prozor i u Vladi HNK tvrde da izgradnja hidroelektrane neće početi ukoliko “Eco energi” ne dobije čitav niz neophodnih dozvola, mještani Duga potvrdili su za “Dnevni avaz” da su
biznismeni iz Širokog Brijega već dolazili u Duge i razgledali mjesta gdje bi trebali graditi hidroelektranu.
“Strahujemo da će radovi početi i bez adekvatnih dozvola, što se danas često dešava.U takvim situacijama vlasti reaguju veoma sporo ili nikako ne reagiraju.A kada radovi otpočnu i kada se vodopadi unište, onda je kasno” – kaže Galib Sabitović, predstavnik mještana sela Duge.
F.V. – Dnevni avaz

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.