Pravljenje Mušica – “Crvena Guza”

Crvena guza je musica koju sam sasvim slucajno napravio obzirom da najvise volim musice koje se prave od paunovog pera ili na nekim dodajem mali detalj istog pera. Mnoge musice od paunovog pera ne imitiraju posebno neku vrstu insekta, eventualno zelene bube iz porodice tvrdokrilaca, ali su nevjerovatno lovne. Mozda je razlog odsjaj koje paunovo pero pravi koji ribe privlaci. Crvena guza je zanimljiva i po tome sto nije selektivna pa na nju se ustremljuju kako pastrmka tako i lipljen. Znaci ako ste krenuli na lov pastrmke vrlo cesto ce se desiti da je
napadne lipljen. Lovna je tokom citave lovne sezone i tokom citavog dana mada najbolje rezultate postize u predvecerje. Nemojte se ustrucavati upotrijebiti je i za klijena ili za neku drugu bijelu ribu ko taj vid musicarenja upraznjava. Velicina udice ne igra presudnu ulogu mada ih najcesce pravim na velicinama udica 14 i 16. Pravim je u vise verzija kombinujuci sivo pero kormorana, CDC pero ili vratno pero divljeg patka, sa ili bez  porebljavanjem crvenim perom pijetla. Osnovno je: tijelo deblje namotano pero pauna, zlatna lameta kao rebra, noge od pera sa vrata crvenog pijetla i deblje namotana crvena svila na luku udice.
Neko ce reci da je slicna musici koja se zove Alder, neko licna Hardy-evoj ili Francisovoj. Pa zar sve te musice nisu slicne jedna drugoj!? Ipak rezultati su drugaciji. Zato vam preporucujem da svako kreira svoju musicu, a uzitak je najveci kad je nasa tvorevina lovna.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno poribljavanje Sane i Sanice

Pravljenje “Crvene guze”

Obzirom da je ovo povrsinska musica, koristimo tanke udice, standardne duzine vrata u velicinama od 14-16.

Prvi korak pravljenja svake musice je da namotamo osnovni konac, u ovom slucaju citavom duzinom vrata udice. Osnovni konac u principu mora biti tanak, jak i sinteticki. Proizvodjaci materijala za izradu musica ih rade u raznim bojama i u vise debljina te ih oznacavaju brojevima 4/0, 6/0, 8/0… sto je broj veci to je konac tanji.

Osnovnim koncem pricvrscujemo crveni svileni konac, pamucni konac ili tanju vunicu kojom ce mo namotati zadak ili guzu musice. Preporucujem svileni konac.

Zadak (guzu) musice namotamo deblje nakon cega crveni konac pricvrstimo osnovnim koncem i visak osjecemo makazicama.

Sljedeci korak je da pricvrstimo crveno pero sa vrata pijetla.

Takodjer pricvrscujemo tanku zlatnu lametu ili zicu i 3-4 segmenta sa pera pauna. Namotamo osnovni konac nazad prema kraju udice.

Kontrapincetom uhvatimo segmente paunovog pera i usucemo te ih namotamo oko vrata udice od luka prema ocici praveci tijelo musice.

Ostatak segmenata paunovog pera pricvrstimo osnovnim koncem i visak odsjecemo.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Pero sa vrata pijetla namotajemo preko tijela musice. Namotaji pjetlovog pera nebi trebali biti gusto namotani oko tijela musice da ga vizuelno ne prekriju. Osnovnim koncem pricvrstimo kraj pera i visak odsjecemo.

Zlatnu lametu ili zicu namotamo rijetko preko pijetlovog pera praveci tzv rebra musice.

Uzmemo jos jedno isto pjetlovo pero ili malo vece od prethodnog, koje gusto namotamo praveci noge musice.

Krila musice u ovom slucaju pravimo od pera sa vrata divljeg patka tako sto ga polozimo preko tijela musice, pricvrstimo osnovnim koncem i visak odsjecemo.

Glavu musice pravimo finiserom i osnovnim koncem.

Na kraju, na glavu musice nenesemo kap ljepila pomocu igle. Ako nemamo originalno ljepilo za pravljenje musica koje je otporno na vodu i koje se dobro razljeva po koncu, moze nam vrlo dobro posluziti, zenin bezbojni lak za nokte koji razrijedimo sa acetonom.

Ovako bi trebala izgledati musica koju nazivam «Crvena guza»

Tekst i foto: Suad Drkić – Angler

3 thoughts on “Pravljenje Mušica – “Crvena Guza”

 • 16. Marta 2010. at 10:16
  Permalink

  Dali je muva pod imenom ”crvena guza” dobra za klena dali neko ima iskustva sa njom ulov klena.

 • 16. Marta 2010. at 11:20
  Permalink

  @edin.. “ubica” za kljena provjereno.. veoma slicna musica ovoj je red tag samo mala nijansa je na repu (guzi) musice..definitivno favorit.. svaka cast autoru na postavlejnom tutorijalu ..BISTRO

 • 8. Jula 2013. at 19:53
  Permalink

  Mogu li pero od ptice ili kokoske posto ne mogu da nadjem od divljeg patka! Pozdrav! 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.