Najnovije vijestiReportažeVideo

Hiko, Roša i Zander na Uni – Lov unske plotice na travu

Dana 29.04.2007. godine, dok smo Roša i ja pijuckali kafu u restoranu “Alga” iz kojeg se prostire predivan pogled na našu ljepoticu Unu, pade nam na pamet – a šta li nam je na pamet moglo pasti. Roša predloži da odemo na jedno mjesto između Bosanske Otoke i Novog Grada, kažu da radi plotica. Nazvasmo i Hiku i rekosmo mu šta smo isplanirali, a njega nema potrebe pitati hoće li i on, znali smo odgovor, taj je uvijek za.
Našli smo se kod Hikine kuće i tu dogovorili detalje, te pripremili i smjesu od kruha u slučaju da plotica ne bude zainteresovana za travu.
Pravac – dogovoreno mjesto, nekih 20-ak kilometara udaljeno od Bosanske Krupe.

Po dolasku na vodu, sve je odrađeno brzo, našli smo odgovarajuću travu i krenuli na poziciju koju je predložio Hiko.Dok smo se spuštali niz male unske brzake,  nervozni Roša je “u hodu” pripremio štap a čak i travu navezao.

Po dolasku na poziciju, Hiko i Roša su počeli sa ribolovom, a ja sam preuzeo ulogu snimatelja i fotografa.Tada Hiko reče: «Zander, gledaj sad, brojim do 15 i ulovim ribu.»
Prvi put je fulao, ali drugi put, na broju 13, plovak kojeg je izradio Ibro Alibegović iz Sarajeva nestade sa površine vode. Brza kontra i riba je na štapu. Hiko tada reče:”Ide plotica sa broja trinaest!”.
Dobro smo se ismijali.
Nakon kraće borbe je izvukao lijepog mužjaka koji je po sebi još imao tragove od mrijesta. Isti je vraćen u kristalno bistru Unu.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Malo zatim se oglasi i Roša, pa opet Hiko, jedan za drugim su se smjenjivali u vađenju plotica. Više nisam mogao izdržati i glumiti fotoreportera, ostavio sam se aparata, te im se priključio u nadmudrivanju sa ploticam. Loveći tako plotice, isprobavajući i kruh koji smo “za svaki slučaj” pripremili, naletila je i jedna potočna pastrmka.

Oko 18:30 smo završili sa ribolovom i imali smo lijepog ulova.Svi smo bili sretni, i nas trojica, i plotice, a i potočara koje su se i dalje praćakale u našoj Uni a, vjerujem, i Ibrini plovci, taj dan su imali i previše kontriranja 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.