EkologijaNajnovije vijesti

Počinju istraživanja radi gradnje županijske deponije u Gornjoj Vitini

Odlagalište i novac ili čovječja ribica?
LJUBUŠKI – Na području Gornje Vitine, Grljevica, Uljevine i Lipna za nekoliko dana počinju geološko-hidrološka ispitivanja vrijedna 120.000 KM koja će pokazati je li na tim lokacijama pogodna izgradnja županijskog deponija ili ne.
Ispitivanja će, po riječima Marijana Babića, županijskog ministra poslovnog uredjenja, resursa i zaštite okoliša, obavljati stručnjaci iz Splita i Mostara. Njihovo potvrdno mišljenje značit će prvi korak u izgradnji milijune maraka vrijednog odlagališta za cijelu ŽZH, u koju će dnevno biti dovoženo oko 20.000 tona otpada iz općina Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude.
Upravni odbor za odabir lokacije utvrdio je da je najprihvatljivija ta lokacija, ali to nije i konačno mišljenje. Na raspisani natječaj stigle su četiri ponude, dvije iz Rakitna i dvije iz MZ Vitina, a u Vitini se radi o zemljištu površine 4,6 hektara objasnio je ministar Babić, ali i kazao da bi od
400.000 KM od tzv. ekološke rente koju bi izdvajale četiri općine, najveći dio pripao lokalnoj zajednici na čijem se području deponija nalazi, odnosno općini Ljubuški i Vitini.
Da bi se vlasnici zemljišta natjecali za njegov otkup radi izgradnje deponija morali su imati suglasnost mjesne zajednice. Korist i nove mogućnosti od eventualne gradnje odlagališta vidi i predsjednik MZ Vitina Jozo Jurić i bivši direktor Komunalnog Ljubuški. On ističe da do početka gradnje treba provesti dugotrajnu proceduru, pribaviti potrebne dozvole, ali i proći javnu raspravu u kojoj će glavnu riječ imati pučanstvo.
“I sam živim u Gornjoj Vitini i mislim da je ovo mogućnost koja bi se trebala prihvatiti, tim više što će deponija biti radjena po europskim ekološkim standardima” –  kaže Jurić, napominjući kako bi “mjesto koje daje lokaciju trebalo imati i najviše koristi”. Glasine kako bi na području Vitine moglo “niknuti” odlagalište otpada uznemirile su mještane toga ljubuškog kraja, a i članove Eko-udruge Vitina-Vrioštica.
Upravo na području istraživanja nalaze se podzemne vode i stanište vrlo rijetke vrste – čovječje ribice. Iz Udruge upozoravaju kako je na tome području izvorište, a svako zagađenje može dovesti do katastrofe velikih razmjera. No, doznajemo da se protiv gradnje odlagališta u Vitini već potpisuje peticija.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.