Mićo – najbolji mladi ribolovac

Miodrag Subotić iz Foče, đak osmog razreda, svaki dan provodi na rijeci
Miodraga – Miću Subotića, učenika osmog razreda Osnovne škole “Veselin Masleša” iz Foče, na području te opštine, ali i šire, svi znaju kao najboljeg mladog sportskog ribolovca.
“Ribolovom sam se počeo baviti oko svoje devete godine, a ribarsko znanje i iskustvo stekao sam ribareći sa ocem Jadranom i starijim fočanskim kolegama Novakom Elezom i Bobanom Pejićem koji su za mene pravi asovi ovog sporta. Ribolovačku karijeru sam započeo sa teleskopskim štapom bez provodnika koga odlikuje jednostavnost i brzina, a vremenom sam nabavio i preostalu opremu mada je štap najvažniji dio pribora i za njega se kaže da je produžena ruka ribolovaca”, priča mladi ribar Mićo.
Mićo, kao i drugi ribolovci, tvrdi da,
ko se jednom nađe na rijeci, ostaće njen trajni zaljubljenik.
Nadmudriti ribu i uhvatiti je, cilj je svakog ribara, priča Mićo i dodaje da to nimalo nije lak posao.
“Možete imati dobar štap, sistem, mamce, dodatnu opremu pa i dobro mjesto i dobru volju, ali to nije dovoljno”, kaže Mićo.
Osnovnu grešku ribolovci čine kada ribu odmah poslije kačenja izvuku na površinu vode. Umjesto toga, uvijek oborite štap na stranu, savjetuje Mićo, i ulov privlačite obali lagano, ali tako da ona bude stalno pod vodom.
On je, koristeći se tom tehnikom, dobio više nagrada i priznanja.
“Sa 14 godina imam pet nagrada i priznanja koje sam osvojio u tri grada”, kaže Mićo. Na opštinskim takmičenjima u Foči tri puta je osvojio prvo mjesto kao pionir. Pored ovog tradicionalnog godišnjeg takmičenja, učestvovao je na takmičenju “Drinske nade” koje se održava u Zvorniku i sa kojeg se kući vratio sa još jednom diplomom. Na “Škobaljijadi” u Bratuncu sa svojom ekipom osvojio je treće mjesto.
Njegove kolege iz Sportskog ribolovnog društva kažu da je na svim takmičenjima zapažen kao jedan od najažurnijih članova ekipe i da ništa ne želi da prepusti slučaju tako da zna izdavati naredbe i najstarijim članovima udruženja.
“Ko god odluči da peca na rijeci mora da zna da je to nepredvidljiv vodeni tok koji uvijek donosi neko iznenađenje. Ja najradije lovim na brzim rijekama Drini, Ćehotini i Bistrici”, kaže Mićo.
Mladi ribar tvrdi da ribe nema u željenim količinama, naročito kad je riječ o plemenitim vrstama, lipljanu, pastrmci i mladici.
“Primijetio sam da je mladica, nažalost, sve manje u Drini pa je potrebno stvarno imati veliku sreću da bi se komad ulovio”, kaže Mićo i dodaje da je najpogodnije loviti ribu na području nacionalnog parka Sutjeska gdje su rijeke bistre i pitke za razliku od gradskih rijeka koje se zamute sa prvom kišom pa onda i uslovi za ribarenje postaju loši.
Takode, nesavjesni gradani bacaju smeće u korita rijeka i tako zagađuju i biljni i životinjski svijet.
“Udruženje sportskih ribolovaca iz Foče ulaže velike napore u poboljšanju ribljeg fonda”, naglašava Mićo i dodaje da je on imao priliku da prisustvuje jednom poribljavanju potočnom pastrmkom.
Najveću ribu Mićo je ulovio prije tri godine na rijeci Ćehotini. To je bila mrena teška dva i po kilograma što je rijetkost naći u ovom vodenom toku. Mićo navodi i da je oblik plovka jedan od ključnih elemenata za uspješan ribolov.
“Kada god možete, koristite plovke oblika iglice ili blago vretenaste. Prilikom lova na plovak odličan mamac je zeleni kukuruz, glista i ribolovni hljeb, a na pomenute mamce često se zalece škobalj koji ne odolijeva ni obićnom hljebu i crvićima”, savjetuje Mico.
Mićo je član Sportskog ribolovnog društva “Mladica” iz Foče, na čijem se području preko 150 članova bavi ribolovom, a on je jedan od najperspektivnijih mladih članova.

Pročitajte i:   Konkurs za izbor domaćina (suorganizatora) i takmičarskih staza za takmičenja SRS BiH u 2024. godini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.