Najnovije vijestiReportažeTakmičenja

Na Svetskom prvenstvu u mušičarenju – Finska 2007

Piše: Ivan Korhner
P1010118.jpgSvetsko prvenstvo sportskih ribolovaca mušičara (27th FIPS-MOUSE WORLD Fly Fishing Championships) održano je od 13. do 20. juna u finskom gradu Kemi, na reci Simojki i jezeru Veitsicuoto. Učestvovalo je 22 svetske selekcije i ukupno118 takmičara.
Reprezentacija BiH, koju su predstavljali Draško Matavulj, Banja Luka (osvojio 24. mjesto u pojedinačnom plasmanu), Milenko Balaban, Prijedor (28), Sead Alijagić, Bihać (46), Edib Džaferović, Novi Grad (61), Nebojša Berić, Čelinac (95), kapiten Goran Vuković, Banja Luka, i selektor Igor Gromilić, Livno, zauzela je odlično
12. mesto sa istim brojem bodova kao i 11. Južna Afrika. Na prva tri mesta plasirali su se Francuska, Republika Češka i domaćin Finska. Iza reprezentacije BiH ostali su sada već bivši svetski prvaci Slovenci (zauzeli 19. mesto). Hrvatska reprezentacija je bila 16. Poljaci, su dali pojedinačnog prvaka Marcka Walczika.

Reprezentacije_BiH,_Hrvatske_i_Slovenije_u_Finskoj.jpgEvo kako je to svojim očima video gdin Edib Džaferbegović, reprezentativac BiH.

U Finskoj je bilo odlično. Najviše nas je zbunio polarni dan pa smo morali ići na spavanje po satu. Put je bio malo naporan do tamo, autima smo išli do Minhena, avionom u Helsinki, pa drugim avionom u Kemi. Nije bilo nikakvih problema, jer su se naš kapiten g.Vuković i menager g.Gromilić ranije pobrinuli za sve.
Putovali smo zajedno sa reprezentacijom Hrvatske i lijepo se družili. U Kemi smo stigli 08.06. i smjestili se u tri bungalova, a nakon toga uslijedili su treninzi i upoznavanje sa rijekom Simojoki i sa lipljenom u njoj. Slican je našem, malo vretenastiji i sa duplo većim ustima. Nema ga baš puno, tako da ga je problem naći i uloviti .
Nakon toga preselili smo se 13.06. u službeni smještaj u hotel i prijavili ekipu .

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

P1010141.jpgSamo takmičenje se odvijalo na pet sektora od kojih su četiri bila na raznim pozicijama rijeke Simojoki, a peti na jezeru. Sektori su bili dosta dugi ( 20 km ). Sama organizacija takmičenja i sudjenje su bili besprijekorni . Smještaj odličan .
Ribolov i takmičenje su bili vrlo zahtjevni i naporni. Rijeka je bila veća za oko 1 m od standardnog vodostaja i na mjestima ribolova dosta brza a vidljivost u vodi mala, oko 40 cm (braon boje zbog rastvorenog humusa). Dno rijeke je kamenito i jako nezgodno za hodanje (bilo je i kupanja). U vrijeme takmičenja lososi su ulazili u rijeku i putovali na mrijest, ako bi lososi slučajno prolazili kroz sector od lipljena ništa . To objašnjava da je u svakom sektoru bilo bar desetak takmičara bez ulovljene ribe .
P1010098.jpgRibolov na jezeru je bio isto tako naporan, jer je trebalo locirati ribu, a vjetar duva konstantno i često mjenja smjer. Najteže je bilo bacati strimere u vjetar a da se ne vrati i zakači sudiju ili drugog takmičara .
Osvojeno 12. to mjesto je fantastičan uspjeh za BiH reprezentaciju, a i činjenica da nam je osmo mjesto izmaklo za ribu od 20 cm govori koliko je bilo gusto . Svi su nam cestitali na uspjehu .
Otvaranje svjetskog prvenstva, proglašenje pobjednika i dodjela priznanja te zatvaranje je obavljeno u parku u centru grada .
Bistro!!!

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.